La diferència que aplica el Govern central entre el que promet en inversions quan presenta els pressupostos i el que realment acaba executant a tancament de l’exercici es veu clarament quan s’analitzen les dades del que fins ara l’Estat ha licitat a les comarques de Girona.

L’octubre de l’any passat, el PP va assegurar que a les comarques gironines el creixement de la inversió el 2015 seria del 22,5%». La realitat, però, és que, dels 53,34 milions d’euros pressupostats per aquest exercici a la província, només s’ha licitat obra pública per valor de 3.881.000 euros, segons les dades de la patronal constructora Seopan. El que suposa només un 7,2% del previst en tan sols sis mesos.

Ara, quan ja s’ha sobrepassat el mig any de legislatura, assolir la xifra d’inversió prevista sembla una veritable quimera, a menys que s’acceleri el ritme i els imports de les licitacions i, tenint en compte que abans d’acabar l’any s’han de dissoldre les Corts i convocar noves eleccions generals sembla complicat que es pugui assolir l’objectiu. Un terç de les inversions programades (15,87 milions) havien de destinar-se únicament a diverses obres a la N-II.

Si s’analitza el conjunt de Catalunya, on els pressupostos preveien 1.072,26 milions d’euros en inversions, la situació tampoc és gaire diferent ja que el total d’obra licitada pel Govern central suma 212.616.000 euros. Tant si es tenen en compte les dades que concerneixen les comarques gironines com el conjunt de Catalunya es produeix una situació similar: l’Estat ocupa l’última posició quant a licitació pública, per darrere de la Generalitat i el conjunt d’administracions locals, que són les que ha licitat més volum d’obra -376.590.000 a Catalunya, dels quals 21.355.000 corresponen a Girona.

L’any 2014

La xifra de les licitacions a Catalunya dels primers sis mesos de 2015 és notòriament inferior a la que va resultar el 2014 durant aquest mateix període, que es va situar en 59.874.000 euros, cosa que va permetre tancar l’exercici amb projectes licitats per valor de 177 milions d’euros, un 75,7% més que el 2013, segons Seopan.

De fet, al llarg de 2014 totes les administracions van contribuir a millorar les dades. L’administració local -ajuntaments, diputació i consells comarcals- és la que acumula més projectes licitats. Van sumar un total de 76,2 milions d’euros, cosa que suposa un increment anual del 47 per cent.

Per la seva banda, l’administració central va treure a concurs projectes valorats en 69 milions, la qual cosa suposa un increment del 83% respecte a l’any anterior. Entre aquests destaquen el desdoblament de la Nacional II entre Maçanet i Sils, per valor de 31 milions d’euros, i les obres d’explotació i conservació per valor de 14 milions d’euros més a tres carreteres gironines de la seva competència.

Tot i que l’Estat ha estat en els darrers anys l’administració que més inversió ha projectat a Girona, això no sempre es tradueix en l’execució efectiva de l’obra.

Finalment, la Generalitat va licitar a Girona projectes valorats en 32 milions d’euros durant el 2014. Es tracta d’una suma molt modesta, però que suposa increments estratosfèrics si ho comparem amb els projectes licitats els anys 2011 (4,2 milions), 2012 (12,6 milions), i 2013 (11,2 milions). Diversos projectes de l’ACA, així com la construcció de centres educatius, expliquen aquest increment.

En el conjunt de Catalunya, la dinàmica va ser similar, segons dades facilitades per la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya. En només un any, es va passar de poc més de 1.000 milions d’euros licitats a prop de 1.750 milions, un creixement que la patronal atribueix a la proximitat de l’any electoral. No obstant això, la Cambra va recordar que, malgrat aquest increment de licitacions d’obres, només representen el 20% de les que es licitaven l’any 2007.