La mortalitat a la N-II es redueix un 85% des que no hi passen camions

Els Mossos continuen enxampant tràilers que no utilitzen l'autopista com a alternativa

10.08.2015 | 07:30
Un policia atura un camió que circulava per la N-II.
Un policia atura un camió que circulava per la N-II.
 
JORDI XARGAYÓ
«És una obra del segle XXI o una presa de pèl?»

 
JORDI XUCLÀ
«El Govern del PP i sobretot els esforçats dirigents del PP gironí intenten crear el marc mental que d'una manera definitiva i decidida s'està desencallant la N-II»

Segons les dades del Servei Català de Trànsit (SCT), la mortalitat a la N-II entre Vidreres (Selva) i la Jonquera (Alt Empordà) s'ha reduït un 85%. L'últim any sencer amb els camions circulant per la carretera va ser el 2012. Aquell any, es va tancar amb un total de 99 accidents que van causar 13 morts. El 19 d'abril de l'any següent van començar les restriccions i el resultat ja es reflecteix a l'estadística perquè amb nombre semblant d'accidents, un total de 92, les víctimes mortals es van reduir a 6.

El primer any amb dotze mesos sense camions per la N-II a les comarques gironines va ser el 2014. De nou, amb la mateixa accidentalitat, un total de 92 sinistres, el nombre de persones que van perdre la vida es va tornar a reduir dràsticament. Hi va haver una sola víctima mortal. Fins a l'agost d'aquest any, hi hagut 43 accidents i hi ha mort dues persones.

El conseller Santi Vila recorda que un sol mort a la carretera ja és massa però creu que les dades demostren que desviar els camions per l'autopista ha estat un encert. Per això, exigeix a Foment que faci el mateix a la N-340 a Tarragona i a la N-240 a Lleida.

"No té sentit que la nostra gent s'estigui matant en una carretera nacional que va en paral·lel a una autopista buida, això no ho entén ningú", afirma el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que, més que demanar, exigeix al Ministeri de Foment "que ampliï el model Girona" a carreteres amb índex alarmants de sinistralitat com la N-340 a les comarques de Tarragona i la N-240 a la demarcació de Lleida.

El conseller ha assegurat que les dades demostren que la desviació obligatòria de camions per l'autopista a les comarques gironines ha "pràcticament eradicat els accidents amb resultat de mort". "Estem convençuts que el model de la N-II s'hauria d'extrapolar a les altres carreteres", ha opinat.

Segons Santi Vila, això demostra "l'eficàcia" de la mesura perquè tot i que hi continuen havent un nombre semblant d'accidents, són menys greus. Dels darrers cinc anys, el més dramàtic a la N-II va ser el 2010, quan van morir 14 persones en accident de trànsit.

Camions infractors

Dos anys i tres mesos després d'entrar en vigor la prohibició de la circulació de camions o quatre eixos o més per la N-II, els Mossos d'Esquadra continuen enxampant transportistes infractors que intenten evitar passar per l'autopista AP-7. Durant aquest temps, han detectat 152 infraccions al mes, un total de 4.124. Des del 19 d'abril del 2013 fins a finals d'any, el nombre d'expedients iniciats per infracció de la normativa van ser 2.571; el 2014, un total de 1.276 i en el que portem de 2015 ja han enxampat 277 camions passant per la N-II.

"Això passarà sempre, però el que és important és que els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit no abaixen la guàrdia a l'hora de controlar que es compleix la normativa", ha afirmat Vila. Les sancions que s'imposen als camioners que, malgrat la prohibició, circulen per la N-II són de 500 euros; en el cas dels transportistes estrangers, han de pagar-ho en el mateix moment que se'ls posa o els immobilitzen el camió.
"On coincideix que hi ha un corredor amb una carretera nacional que discorre paral·lela a una autopista, s'hauria d'aplicar el model N-II", ha afirmat Vila que sosté que el governs "no es poden permetre que, per un excès de prudència, per por o per raons polítiques, no prenguin decisions que acaben amb els accidents més greus".

Ara, segons Vila, la pilota és a la teulada del Ministeri de Foment. "Podríem trobar solucions definitives gestionant molt més bé l'autopista i administrant la carretera N-340 i la N-240 de manera que els camions haguessin de passar necessàriament per l'autopista, amb bonificacions", ha exposat el conseller. Santi Vila reclama a l'Estat que endegui les obres de duplicació que ha de fer en aquestes vies però, mentrestant, "exigeix" que obligui els camions a passar per les autopistes.

"S'ha aplicat una mesura parcial que s'ha demostrat insuficient, que és la desviació voluntària de camions de la N-240 entre Lleida i Montblanc per l'AP-2, però les xifres demostren que ha estat molt poc resolutiu", ha afegit el conseller. "Exigim al ministeri determinació i solucions, si no poden duplicar de moment, que els obliguin a anar per l'autopista", ha conclòs.

Durant els primers sis mesos de l'any, a tota Catalunya han mort 81 persones en accident de trànsit. La via amb més víctimes mortals ha estat la N-340, amb 12 finats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Cinc activitats per fer aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc activitats per fer aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinema, llibres, festes populars, premis i exposicions

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

La Diputació presenta cinc projectes a la convocatòria d´ajuts europeus Feder

La Diputació presenta cinc projectes a la convocatòria d´ajuts europeus Feder

Els programes, que s'han fet amb la participació de la UdG, consistoris i altres entitats, tracten...

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema