Ecoforum Garrotxa ha anunciat que demanarà l'anul·lació dels acords de govern de l'Ajuntament d'Olot que preveuen l'enderroc de la casa de can Marcè, al carrer del Roser, número 22. L'edifici provocava problemes d'humitat a les cases veïnes, per la qual cosa la junta de govern va decidir ensorrar-la. La idea és enderrocar-la en el decurs d'aquest mes. És una casa quadrada de planta baixa i dos pisos, amb balcons de ferro forjat.

Ecoforum és una entitat ecologista de caire sobiranista que organitza debats de medi ambient, ecologia i temes d'actualitat a Olot. El president d'Ecoforum, Santiago Vilanova, ha explicat que demanarà per escrit l'anul·lació de l'enderroc i la recuperació de l'edifici per donar-li una utilitat dins del projecte del Parc dels Volcans. Vilanova ha aconsellat que can Marcè podria acollir la direcció i l'administració del Parc dels Volcans.

Ha afegit que també hauria d'ubicar oficines destinades a fomentar l'agermanament d'Olot amb la illa de Pasqua. Vilanova considera que Olot no es pot permetre l'enderroc d'una de les darreres masies que quan van ser fetes quedaven fora dels límits de la muralla que envoltava el nucli principal. Explica que només queden uns cinc o sis edificis similars, perquè l'expansió urbana de la ciutat en els anys 80 i 90 va suposar l'enderroc de moltes cases similars. Ha ressaltat que la casa del carrer Roser té una llinda on hi ha gravat el número 1790 al voltant d'una sanefa pròpia del s. XVIII. A banda i banda del número hi ha el nom Jaume Serra, que -segons Vilanova- podria ser el del primer propietari.

La casa està situada al final del carrer del Roser. Per una part està enganxada a un edifici del carrer i per l'altre a un solar d'uns 3.000 metres quadrats situat entre el nucli urbà, el cementiri i la gredera del Volcà Montsacopa. A davant, hi té la plaça de Braus.

L'edifici és un testimoni de la vida antiga olotina. És a dir, mentre a l'interior de la vila tenien lloc activitats artesanals fer terrissa, adobar pells, teixir, fer estris de llauna..., a fora hi havien les cases que procuraven els productes agricoles més immediats que no generaven els horts interiors. Per exemple blat, civada i més cap aquí blat de moro.

Si hi ha d'haver una utilitat de la casa dins del Parc dels Volcans ha de ser determinada pel projecte que l'Ajuntament vol enviar al programa LIFE de la Unió Europea. Es tracta d'un instrument econòmic dedicat al finançament de programes associats al medi ambient que generin riquesa als territoris. El pressupost per a ajuts és de 184.141.337 € per a accions relacionades amb el medi ambient i de 56.670.000 € per a actuacions relacionades amb el clima.

Per tal d'obtenir un ajut establert entre 1 i 3 MEUR l'Ajuntament d'Olot en la junta de govern de dijous (dia 6 d'agost) va aprovar la contractació d'uns assessors especialitzats en la consecució d'ajuts europeus.

A la roda de premsa posterior a la junta. L'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), va dir: "Necessitem algú que sigui expert en aquestes solucions". Va seguir: "Llavors el que fem és contractar aquesta assessoria". Segons l'alcalde, es tracta de crear innovaciò i riquesa en base a projectes de millora del territori.

Els eixos de la idea olotina -segons ell- són el medi ambient i les indústrues agroalimentàries. Corominas va explicar que el primer concepte de l'Ajuntament ha estat el de Parc dels Volcans. Segons l'alcalde, és una idea genèrica i no de detall. "la idea -va concretar- és crear un projecte que generi innovaciò i riquesa i que ajudi a transfromar el territori". Va precisar que -de moment- no s'ha de pensar amb idees com els volcans de Barcelona o en un parc temàtic, com Port Aventura. "La intenció és posar els volcans com a eix dels grans atractius que té la nostra comarca".

Segons Corominas, els grans eixos del projecte que ha d'anar a Europa serà presentat al setembre a tots els grups polítics i a la ciutat en general. "Abans -va considerar- s'ha de guardar discreció".

La reserva sobre el Parc dels Volcans ha estat tema de crítica del grup d'ERC a l'oposició als plens.