Augmenten les estafes amb la targeta

Pugen un 32% els casos d'ús fraudulent el juliol

11.08.2015 | 07:15
Augmenten les estafes amb la targeta

Posar mesures de seguretat per evitar que utilitzin les targetes sense que se sàpiga i ens robin la mesada. Els delinqüents se les inventen totes per aconseguir els dígits de la targeta. L´estiu és una època durant la qual alguns fan l´agost i per això, Mossos diu que cal anar amb alerta als caixers, en comprar per internet i també, quan es paga en un comerç.

Cal vigilar quin ús es fa de la targeta del banc o caixa perquè actualment són un mètode de pagament que no només s´utilitza per anar al caixer a treure diners sinó que també cada vegada es fa servir més per pagar en un comerç o per encarregar un viatge per internet, per exemple.

Les dades policials demostren que a l´estiu és una època on es detecten més víctimes sobretot perquè es va més amunt i avall. Es fan compres a l´estranger, es compra a les rebaixes, es paga una cervesa en una terrassa i tot això amb diners de plàstic.

Segons les dades dels Mossos d´Esquadra durant gairebé tot el mes de juliol s´han detectat un increment del 32% de fets relacionats amb l´ús fraudulent de les targetes. En concret, en només 20 dies del mes de juliol, a la Regió Policial de Girona s´han detectat 148 fets, el que suposa un increment del 32,14% dels casos, en comparació amb el mateix període del 2014 quan se´n van detectar 114.

L´agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (Urpac), Marta Pla destaca que és un increment però que cal dir que són unes dades que van de casos «on s´ha detectat l'ús fraudulent de les targetes tant per l'ús d'internet o al caixer, com que s´hagi perdut la cartera o li hagin sostret la targeta». I és que hi ha molta tipologia d´estafes però contràriament al que molta gent pot pensar, el col·lectiu d´edat avançada no és el que pateix més els fets. Sinó que en un 60% dels casos (78), els afectats tenen entre 30 i 55 anys. El segon grup de població amb més víctimes és el de més de 56 anys (el 25%), amb 32 fets.

La víctima: de 30 a 55 anys

L´agent considera que aquestes pràctiques de l´ús fraudulent de targetes afecten gent de 30 a 55 anys perquè és un públic que «fa un ús més continuat de les targetes de crèdit i de moltes maneres».

Hi ha diverses tipologies d´estafes. Una de les quals tothom pot ser víctima és quan es va a un caixer «posem la targeta i ve una persona i ens distreu. Ens pregunta alguna cosa i un altre individu aprofita per treure la targeta».

També hi ha una altra modalitat força habitual que consisteix a copiar les dades de la targeta. Per fer-ho, diu Marta Pla «o bé posen una altra targeta al caixer amb característiques semblants de la víctima i llavors, un individu et fa creure que si entres el codi et tornaran la targeta». Amb aquesta estratègia, una segona persona pren nota i ja tenen les dades copiades i aleshores poden obtenir la targeta.

Una altra modalitat que considera «preocupant» la policia de la Urpac és la manipulació del caixer. Consisteix que l´estafador «posa una ranura on posem la targeta i al posar-la, no ens la retorna». En aquell moment, a la víctima se li acosta una persona que li fa creure que ha d'entrar el codi i li diu que truqui a l'entitat. L´estafador dóna el número de telèfon al qual ha de trucar i realment, el que fa la víctima és telefonar a una altra persona que acaba aconseguint totes les dades de la targeta. I per acabar, diu l´agent, «només han de duplicar-la i ja tenen la teva targeta».

Aquestes són les tàctiques més habituals però Marta Pla destaca que cal intentar evitar les estafes. Aconsella que en anar als caixers «és important mirar la ranura i tocar-la o mirar que no hi hagi una càmera just a sobre on hi ha la targeta que grava el nostre número secret».

Davant d´aquests fets i per incrementar la seguretat, els Mossos recorden que cal evitar apuntar el número secret a la targeta i que si es té dificultat per recordar-lo: cal anotar-lo al mòbil sense especificar que és el codi. També cal estripar les targetes caducades perquè en aquestes hi ha els dígits de l´actual i el de control, unes eines útils per als delinqüents. Finalment, recorda que la gent més gran ha d´anar més amb compte amb el que fa al caixer i sobretot si treu molts diners, cal que vagi acompanyada d´algú de confiança.

Compres segures a internet

I és que actualment, amb aquestes dades es pot arribar per ­exemple a comprar per internet. L´agent destaca que «la gent ha de tenir clar que el fet que tu tinguis la targeta a la cartera no vol dir pas que no en puguin fer ús». Per això, recorda que només amb aquestes dades poden fer que la nostra targeta es quedi buida.

Per tant, recomana que quan es fan compres per internet s´ha d´usar un navegador segur amb el cadenat tancat i a la barra del navegador a banda del «http» hi ha d´haver la lletra «s» al final. La policia destaca que «molta gent no ho sap i entra a qualsevol pàgina a fer compres. Cal saber que la pàgina té un mínim de garanties». Per evitar tot això, els Mossos recomanen trucar a l'entitat bancària i demanar per exemple si tenen targetes específiques per comprar per internet, que són com si fossin de prepagament.

Evitar còpies de la targeta

No perdre de vista els datàfons. Aquesta és una premissa important si es vol evitar que els malfactors ens facin un duplicat de les targetes quan realitzem un pagament. Per això, ­l´agent destaca que cal demanar que el pagament es faci on està el consumidor i sinó, moure´s perquè actualment segons ­Marta Pla, per «poder duplicar una targeta els calen molt pocs segons i amb un aparell que cap a la mà la copien amb un moment». Una altra cosa que cal tenir ­en compte és mirar que ­­el rebut sigui el que s´ha abonat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema