Els quasi 100 litres per metre quadrat que van caure en una hora a Bonmatí van causar estralls en aquest poble de la Selva fins al punt que l'Ajuntament creu que haurà de demanar ajuda a les altres administracions per reparar els danys. Dissabte a la tarda una forta tempesta va sorprendre els veïns d'aquest nucli ja que la seva intensitat va desbordar els embornals i va inundar diversos garatges i baixos, sobretot a la part baixa del poble.

Segons va explicar l'alcalde de Sant Julià de Llor i Bonmatí, Marc Garcia, la part més afectada és la part baixa del municipi però s'han detectat desperfectes arreu del poble "Tenim baixos i garatges inundats però també trams de carrer aixecats", va indicar el batlle qui va afegir que avui "haurem de valorar la situació i si s'escau demanarem ajuda a la Generalitat i la Diputació". Garcia va reconèixer que segurament caldrà demanar aquesta ajuda ja que els danys van ser importants. "Hem estat netejant tot el dia per treure el fang i els elements del mobiliari fets malbé, els veïns hi han ajudat molt."

La part més afectada van ser les cases de l'antiga colònia on el clavagueram no va absorbir bé l'aigua i el col·lector que les recull es va fer malbé davant el volum de les precipitacions. En no poder engolir tota l'aigua es va desbordar i va inundar aquesta part baixa del municpi. Segons el testimoni de diversos veïns de la zona, recollit per TV3, aquesta no és la primera vegada que pateixen inundacions i reclamen solucions a les administracions per evitar problemes futurs. Molts d'ells tenen baixos inservibles i hauran de llançar el mobiliari que hi tenien i els electrodomèstics. També van quedar afectats diversos vehicles aparcats en garatges.

L'alcalde Marc Garcia va reconèixer que si bé és cert que hi ha hagut altres inundacions l'episodi de dissabte va ser "extraordinari" i l'Ajuntament amb una entrada al seu compte de Facebook va agrair la tasca de veïns i Bombers per ajudar els damnificats i tornar a restablir la normalitat i netedat al poble.

Episodi extraordinari

Segons el Meteocat, l'observatori més proper a Bonmatí, situat a Anglès, va recollir 43 litres per metre quadrat en mitja hora i 72 en una hora tot i que segons els pluviòmetres que tenen alguns veïns del poble en el cas concret de Bonmatí va ser d'entre 92 i 103 litres per metre quadrat en una hora. El consistori, a través d'aquesta mateixa entrada a Facebook, indica que per trobar una pluviometria semblant en aquesta zona, cal remuntar-se a l'any 2011, en què es va registrar un xàfec al mes de març que va deixar acumulats durant unes hores 92 l/m2. També al març, però del 2013, es van registrar a l'estació automàtica d'Anglès 182,5 l/m2 acumulats durant tres dies.

De fet, la zona de la Selva i el Gironès va ser la més afectada per la tempesta d'estiu que va deixar problemes menors que els de Bonmatí a indets com la ciutat de Girona amb algun carrer inundat com el pont que conecta la carretera Barcelona i el carrer Oviedo. Les precipitacions van ser curtes però intenses i van obligar a suspendre diversos actes.