L’estiu sempre és un període una mica diferent en molts àmbits, i el Banc de Sang i Teixits no n’és una excepció. Des de l’Associació s’ha fet una crida per tots aquells donants que tinguin un tipus de sang 0 i A-, ja que hi ha una mancança important de bosses de sang, sobretot referent a A-.

De moment l’Hospital Trueta de Girona té reserves per als següents vuit dies i no qualifiquen la situació d’extremadament urgent, però si que admeten que un augment de reserves seria positiu sobretot de cara a setembre. L’hematòloga del Banc de Sang, Anna Millán, assegura que «actualment la situació tampoc és tan alarmant però sempre és un problema quan hi ha grups deficitaris perquè ens fa anar malament per fer la nostra feina. Ens preocupa més aviat de cara al mes de setembre, ja que és quan tot es reactiva i si no tenim donacions aquest mes pot ser que el proper sigui complicat».

La sang es conserva un total de 42 dies sense perdre les propietats i és per això que cal anar renovant les reserves períodicament si aquestes no es gasten a temps. Per l’hospital gironí Doctor Josep Trueta passen aproximadament entre 20 i 25 donants cada dia, a nivell català els números s’eleven a 1.000. A l’estiu segons Millán aquest nombre baixa significativament a causa de diversos motius. Un d’ells és el factor que molta gent marxa de vacances però també a causa de la calor dels que es queden a lloc. «A l’estiu sempre ens trobem amb el mateix problema, l’activitat baixa notablement. Fa molta calor, el mes passat vam arribar als 40º alguns dies, entenem que no són les condicions més idònies per anar a donar sang. Pot ser que la pressió estigui més baixa, que les persones es notin més cansades...etc.».

Malgrat el període més relaxat durant l’estiu, el Banc de Sang i Teixits no es fa de vacances. A Catalunya hi ha un únic banc de sang, que es gestiona a Barcelona, que és on hi ha la central. Totes les bosses arriven allà i un cop comptabilitzades i segons les necessitats es fan arribar als diversos hospitals catalans que es nodreixen d’aquest cada mes. Tot i que l’activitat dels hospitals en molts àmbits no és tan activa com durant la resta de l’any, i fins i tot es tanquin plantes o bé es disminueixi l’activitat d’alguns quiròfans, la sang és una de les necessitats que sempre hi ha i les demandes es mantenen. No tant pel mes d’agost sinó per assegurar un bon proveïment al setembre.

En el cas de que es donés una situació excepcional el proper mes i haguessin de necessitar més reserves no es descartaria la possibilitat de realitzar una campanya especial per tal de recollir-ne. Tot i així aquesta valoració no es farà fins a finals de mes fins que es valori les reserves que hi ha

Noves maneres d’informar

Des del Banc de Sang i Teixits es busquen noves maneres d’arribar a la gent, així com captar nous seguidors o bé mantenir infromats els donants habituals. Una de les maneres que fan servir a l’estiu és portar l’autobús de donacions a les localitats més costaneres com per exemple s’ha fet aquest mes d’agost a les localitats de Palamós, durant la jornada d’ahir, o avui mateix a Blanes en aquestes campanyes especials de donació. Com diu l’hematòloga Anna Millán: «A l’estiu molta gent no és a Girona, que per molts és el punt principal de donació. Alguns marxen de vacances, o bé els dies que tenen festa es desplacen a la platja. És per això que si ells no venen aquí intentem desplaçar-nos nosaltres allà, en aquest cas amb l’autobús.

Una altra manera d’arribar al públic, sobretot a la gent més jove, és a través de les xarxes socials. Quan hi ha manca de sang es comunica per Facebook o Twitter, i això fa que la difusió sigui més ràpida, arribi a un gran nombre de gent fàcilment i es faci córrer la veu, tant entre donants com entre no donants.

De moment la resposta de la gent ha estat d’allò més bona i Anna Millán valora el compromís dels donants. «Vam contactar amb els donants habituals de 0 i A- per comentar que ens faltaven reserves i la resposta ha estat d’allò més bona. Molts han vingut a donar sang i la cosa es va recuperant a poc a poc».