Tres autors de la província de Girona han escrit un llibre dedicat exclusivament a les rutes del Pla de l'Estany. En aquest es recullen un total de 24 itineraris amb informacions de cada un amb dades, fotografies, il·lustracions i explicacions aportades pels mateixos participants que han realitzat en primera persona aquestes sortides per la comarca.

La idea de la publicació va nèixer arran de la setantena de sortides del cicle Conèixer el Pla de l'Estany, organitzat pel Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i el Centre Excursionista. Jordi Galofré, Josep M.Massip i Miquel Rustullet han estat els autors del llibre en el qual han seleccionat dues rutes per cada municipi de la comarca, llevat dels dos de més extensió (Sant Miquel de Campmajor i Vilademuls), dels quals n'han seleccionat tres.

La finalitat del llibre, com ha indicat un dels seus auors, Miquel Rustullet, és precisament divulgar coneixement sobre el Pla de l'Estany, ja sigui a la gent local, com aquells que vénen de fora i volen coneixer l'entorn. També enfortir l'actitud de protecció i conservació de l'entorn de la comarca. «Hem posat les rutes que pensàvem que eren més significatives. De moment estem contents de la rebuda que està tenint el projecte».

El tipus de públic al qual va destinat el llibre és sobretot familiar. Són itineraris assequibles per a tothom i cap d'aquests té una dificultat especial. En tots els casos s'indica el temps previst i cada ruta va acompanyada d'un mapa on ve indicat l'itinerari. Algunes de les rutes combines fins i tot trams de cotxe amb altres a peu.

La filosofia del llibre és que no cal fer centenars de quilòmetres per visitar llocs bonics i que sovint desconeixem o menystenim els que són més a prop. Si es dóna a coneixer el potencial natural, històric i artístic de la zona pot créixer la consciència que són uns béns col·lectius per preservar.

Bona rebuda entre lectors

Ja fa gairebé un mes de la publicació del llibre i de moment ja es pot dir que ha estat tot un èxit. A la presentació del 22 de juliol van assistir més d'un centenar de persones que van mostrar una bona rebuda envers el llibre.

Aquest ja s'ha distribuït pels ajuntaments de les 11 comarques, s'han entregat còpies al Consell Comarcal i actualment la Diputació està repartint exemplars a un total de 32 biblioteques perquè es pugui consultar de manera gratuïta. Els interessats a comprar-lo poden fer-ho també a les llibreries de tot Banyoles.