La macropancarta que es va veure a la plaça Sant Jaume el passat 4 d'agost ha començat ruta per Catalunya. L'ANC n'ha desplegat els seus més de 30 metres aquest dijous davant del monestir de Ripoll, amb l'objectiu de cridar els catalans a omplir la Meridiana per la Diada i a mobilitzar-se a les urnes el proper 27-S per demanar la independència. Que s'hagi escollit Ripoll com a punt d'inici de l'itinerari té raó de ser. L'ANC ha volgut, d'aquesta manera, posar de relleu el seu simbolisme com a bressol de Catalunya i "capital identitària del país" perquè va ser ara fa un mil·leni quan, des del monestir, Guifré el Pilós va unificar els comtats catalans i els va independitzar dels francs.

La macropancarta que la plataforma Ara és l'hora (que aplega Òmnium i l'ANC) va desplegar a principis d'agost a Barcelona ja ha començat a fer camí. Convertida en símbol del caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S, s'ha tornat a veure aquest dijous a Ripoll. Una seixantena de persones, segons els participants, l'han desplegada davant del monestir i han corejat a l'uníson l'himne d'Els Segadors.

L'acció simbòlica no s'ha fet a Ripoll per què sí. L'ANC ha escollit aquest municipi perquè, com recorda, "aquest va ser l'indret on, al segle XI, Catalunya es fundava com a nació". Coincidint amb la setmana en què es commemora el 1.118è aniversari de la mort de Guifré el Pilós, l'assemblea ha recordat la figura del qui va independitzar els comtats catalans dels reis francs, va iniciar la dinastia comtal de Barcelona i va crear -com recull la llegenda- l'emblema de la senyera, "la bandera més antiga del món".

L'acte d'avui, que l'ANC ha batejat com 'Ripoll, on tot comença', dóna el tret de sortida a l'itinerari que la macropancarta farà per tot Catalunya, portant arreu els dos lemes que duu escrits: 'Omplim la Meridiana 11-S' i '27-S guanyem la república catalana'. L'objectiu, subratlla l'assemblea, és "mobilitzar la ciutadania perquè vagi a votar Sí a la independència a les eleccions plebiscitàries".

Resultat "clar i contundent"

L'ANC vol recalcar la importància d'aconseguir "un resultat clar i contundent a favor de la independència" a la propera cita que els catalans tenen a les urnes. "Disposar d'un Estat propi és l'única forma per garantir un futur pròsper al país; mentre formem part de l'estat espanyol no disposarem de recursos, perquè se'ns queda una part molt importat de la riquesa que genera Catalunya", recorda.

L'assemblea critica que, des de fa mesos, "Catalunya viu de facto una suspensió de l'autonomia" que s'exerceix a través de les sentències del Tribunal Constitucional (TC). I posa com a exemples els efectes de la LOMQE, el recurs contra l'impost sobre els dipòsits bancaris o la suspensió del decret de pobresa energètica.

"Durant dècades, Catalunya ha intentat sentir-se còmode a Espanya, i Madrid ha respost a cop de sentència, sense voler-nos entendre", diu l'ANC. I hi afegeix: "Ara hem iniciat un procés sense retorn per esdevenir un país normal, i si el 27-S no es converteix en un Sí clar i decidit per la independència, les conseqüències poden ser com les del 1714". Per això, conclou l'assemblea, per la Diada cal omplir la Meridiana, però, "sobretot, el 27-S s'ha d'arrossegar tothom a votar a favor de la constitució del nou Estat per a Catalunya".