La previsió de pluges intenses aquesta tarda a la província que podrien superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts va fer que ahir Protecció Civil posés en fase de prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya. I és que els xàfecs, que aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra amb ratxes fortes de vent fan valorar la situació de perill al nivell tres sobre sis.

Fins a mig matí estarà entre mig i molt ennuvolat en general pel pas de bandes de núvols alts i mitjans i per núvols baixos a la meitat sud del país. A partir de llavors minvarà la nuvolositat i el cel quedarà serè o poc ennuvolat a ponent i a l'extrem sud, mentre que al Pirineu i Prepirineu i resta de la meitat est creixeran nuvolades que deixaran el cel entre mig i molt ennuvolat durant la resta de la jornada, o fins i tot puntualment cobert.

Segons les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya demà dijous les pluges podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts a les comarques de Girona, Barcelona, Catalunya central i a la Cerdanya i Alt Urgell. Les pluges podrien començar a descarregar a partir d'aquest migdia especialment al nord-est de Catalunya. De cara a divendres, no es preveu que hi hagi afectació a la província.

Protecció Civil recomana prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i activitats que es facin a l'aire lliure i aconsella refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables.

En cas de tempesta amb llamps cal allunyar-se d'antenes i arbres i no apropar-se tampoc a elements metàl·lics o a l'aigua, ja que actuen com a cossos conductors de l'electricitat. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que aïllen de l'exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.