Un trajecte de gairebé 2.000 km és els que farà l'ambulància de l' ONG Nousol cap a la població d'Aghbala el proper dilluns. Aquesta és una donació que ha realitzat l'Associació de Conductors Solidaris de Catalunya per a l'ONG gironina Nousol, la qual destinarà el vehicle al col·lectiu de discapacitats físics i psíquics de la població marroquina d'Aghbala. Un cop al Marroc el mitjà de transport passarà a mans d'ASHA, l'associació solidària que gestiona i treballa des de la població.

Carregada de medicaments i diferents tipus de material sanitari (com guants, crosses, vendatges, i fins i tot material odontològic) aquesta ambulància servirà per facilitar en gran part la feina dels voluntaris que treballen allà, així com els mateixos pacients en casos d'urgències, rehabilitacions, accidents i altres situacions que puguin comportar desplaçament.

En aquella zona actualment només hi ha els ambulatoris d'Aghbala, Tizi n'isly i Boutferdà on només hi ha un metge de família. Per urgències, proves o especialistes s'ha d'anar a l'Hospital de Beni Mellal que està a més de 200 km i la carretera està en molt males condicions. Gràcies a aquest nou vehicle de transport la gent amb més necessitats podrà fer el transport amb més facilitat i sense haver d'utilitzar vehicles privats, pels quals s'ha de pagar.

Tal com ha assegurat el cooperant gironí Blai Ramos, aquest esdeveniment és molt significatiu. "Tot i que resulta un procés una mica llarg de gestionar per temes burocràtics un cop allà farà molt de servei. De cara a l'estiu que ve ja s'esta mirant de portar un altre vehicle més gran com per exemple un microbus o bé una furgoneta que tingui força lloc".

Actualment la població d'Aghbala té aproximadament entre 3.000 i 3.600 habitants, d'aquests més de 600 pateixen diverses discapacitats, una situació molt lligada a la pràctica de l'endogàmia, el fenomen d'aparallar-se entre membres d'una mateixa ètnia. Molts discapacitats viuen en llocs inaccessibles i remots i sovint no tenen capacitat econòmica per desplaçar-se.

Al context sociogeogràfic se li suma que el procediment burocràtic per registrar-se com a discapacitat a la sanitat marroquina és molt complex. Per a la majoria de la població resulta extremadament difícil ja que no disposen de la informació necessària, recursos econòmics, ni tampoc del temps per poder realitzar aquestes gestions. Per aquest motiu la majoria dels discapacitats no estan registrats ni a l'associació de discapacitats ni al Ministeri de Sanitat. Els discapacitats de la zona queden exclosos de la vida pública, laboral i educativa. Hi ha un gran desconeixement del tracte que necessiten per part dels professionals de l'associació de discapacitats i també de les escoles. Tampoc disposen de la suficient formació i recursos per donar una bona atenció a aquest col·lectiu. És per aquest motiu que la organització Nousol envia cooperants catalans a treballar a la zona i millorar-ne la situació.