Dijous van saltar les alarmes. Un temporer que es coneix bé els arrossars de l'Ebre va trobar-se una posta de cargol poma en una parcel·la de Palau-sator i, ràpidament, va avisar arrossaires, Agents Rurals i tècnics d'Agricultura. Està considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars. Fins ara només n'hi havia al delta de l'Ebre.

L'arribada d'aquest mol·lusc d'aigua dolça, però, es considera intencionada, perquè els especialistes no han trobat cap connexió que permeti associar aquesta detecció amb una contaminació natural. Agricultura, ahir al matí, va presentar una denúncia als Mossos i a la fiscalia. Si es troba el culpable, la reforma del Codi Penal tipifica, en el seu article 333, que la persona que introdueixi o alliberi espècies de flora o fauna no autòctona i perjudiqui l'equilibri biològic serà castigada amb la pena de presó de quatre mesos a dos anys o una multa de vuit a 24 mesos i, "en tot cas, inhabilitació especial per a professió o ofici pel temps d'un a tres anys. Per evitar que la plaga es propagui, experts van estar visitant la zona afectada per tal d'estudiar les mesures més adequades.

El dijous, després de rastrejar a fons la parcel·la, els tècnics i arrossaires van trobar tres exemplars adults -d'entre 4 i 5 anys- i una desena de postes. Els arrosssaries de la zona amb Agents Rurals i experts de la zona del delta de l'Ebre, van buscar-ne més ahir però no se'n van detectar.

Els agricultors de Pals, però, tenen clar que algú va llançar expressament els cargols poma a la parcel·la de dues hectàrees de Palau-sator que limita amb Pals. D'entrada, perquè al camp s'hi ha d'accedir només a peu. Però també perquè és impossible que el mol·lusc hi hagi pogut arribat a través de les xarxes de reg. El president de l'Associació de Defensa Vegetal, Josep Pericay, va destacar, amb tot, que ara la preocupació dels arrossaires és poder controlar el cargol poma i evitar que s'expandeixi a altres camps.

Pericay admet que, per sort, la plaga s'ha detectat a temps i que es duran a terme "mesures d'eradicació totals" damunt la parcel·la afectada, d'unes 2 hectàrees. D'entrada, s'assecarà el camp afectat. A més, han posat xarxes als canals de desguàs de la parcel·la, que eviten que els cargols puguin anar als recs del voltant.

A banda, tècnics de la zona del delta de l'Ebre passaran un protocol als de Pals a seguir a l'hora de combatre la proliferació del cargol poma.

Cal dir que hi ha altres mesures per eliminar el cargol si la invasió és molt acotada, com ara un tractament fitosanitari agressiu. Si, per contra, la propagació del cargol va més enllà d'aquesta finca, també hi ha l'opció de salinitzar les zones on s'hagin localitzat però això suposaria fer malbé els cultius.