Les comarques de Girona i les de Lleida van obrir ahir la mitja veda de caça amb limitacions per a la captura de guatlles i tórtores a causa de la caiguda de població d'aquestes espècies durant els darrers anys. En concret, es manté la limitació de vint guatlles i dotze tórtores per caçador i dia. La mitja veda és el període hàbil per caçar també tudons, coloms roquers o garses. A més, es pot disparar les guineus si no és en zones amb sobrepoblació de conills. Fins el 15 de setembre a la demarcació de Lleida hi haurà quinze dies hàbils per a la cacera més els festius locals, la temporada més llarga de Catalunya. A Girona seran deu dies i quatre a la resta de Catalunya.

La mitja veda es practica en àrees regulades de caça i les preses en troben sobretot on hi ha plantacions d'aufals. Les espècies "reines" durant la mitja veda són aus migratòries com les guatlles, tórtores, i tudons. Aquest període també inclou coloms roquers, garses, estornells vulgars, gavines vulgars, gavines camagrogues i guineus. Els caçadors constaten que ha disminuït la guatlla que arriba i el vicepresident de la Federació de Caça de Lleida, Albert Mayench, indica que "la guatlla és una espècie migratòria, uns anys n'hi ha més i altres menys, però va disminuint perquè també les van capturant per allà on passa", i afegeix que si la població de guatlla no pot augmentar també és degut a la mecanització de l'agricultura, ja que "quan les màquines seguen l'aufals s'ho emporten tot i dificulten la reproducció de les aus".

Davant d'això el Departament d'Agricultura i Medi Natural, amb consens amb els caçadors, ha acordat establir uns topalls per a la captura de guatlles i tórtores, vint i dotze per caçador i dia respectivament. D'aquesta manera també es regula la intensitat de les captures de manera que hi pugui haver preses per a tothom.

Durant els mesos d'estiu també es poden fer batudes extraordinàries de senglar i conill per controlar la proliferació d'exemplars tot i que la temporda per a aquestes espècies encara no ha começat. En el cas del senglar, de juny a agost només cal una comunicació prèvia al Departament d'Agricultura per autoritzar les caceres. La temporada oficial va del 6 de setembre al 27 de març.