La mortalitat a les carreteres de les comarques de Girona va a l'alça i una mostra d'això és que 25 persones han perdut la vida en 24 accidents mortals de trànsit des de principis d'any -fins al 13 d'agost-. Una xifra que ja supera els 21 morts en sinistres viaris que hi va haver durant tot l'any passat a la província.

Les dades són negatives i des del Servei Català de Trànsit fa pocs dies es va fer el balanç del primer semestre i en veure que la mortalitat és un fet a l'alça a les carreteres catalanes ha emprès un seguit de mesures per reduir la ?sinistralitat i sobretot per evitar que una distracció suposi perdre la vida.

L'últim accident de trànsit mortal registrat a la demarcació de Girona es va produir aquesta setmana, en concret el dia 11 d'agost. Un veí de Girona de 44 anys va perdre la vida després de xocar amb la seva motocicleta contra un camió a l'encreuament de la C-255 que dóna accés a la Pedrera d'en Rubau. Inicialment se'l van emportar en estat crític en una ambulància del SEM però va morir de camí a l'hospital Trueta. Quatre dies abans, també hi va haver un altre sinistre viari mortal al terme municipal de Girona. Va ser un xoc de tres turismes a la variant de Girona. En el sinistre viari va perdre la vida un veí de Llívia, de 48 anys.

El mes de l'any en què s'han registrat més víctimes mortals a les carreteres és el juny. Hi va haver set accidents de trànsit mortals. Del mes de juny, és destacable que només en cinc dies tres persones van perdre la vida en sinistres viaris. El 20 de juny, un vianant de 45 anys va morir en creuar l'avinguda Tramuntana d'Empuriabrava, al terme de Castelló d'Empúries. Com a conseqüència de l'impacte, va quedar inconscient i presentava dificultats per respirar. Va ser traslladat en estat crític a l'hospital Josep Trueta de Girona, on va morir poc després.

Al cap de tres dies va morir un ciclista a Gualta. El conductor d'un camió, begut i drogat, va atropellar mortalment un home de 80 anys veí de la Bisbal d'Empordà quan anava amb bicicleta per la C-31 a Gualta. Un metge de Girona de 60 anys va morir en caure mentre feia enduro a Garrigoles. Etiuejava a Jafre i va agafar la moto al vespre però ja no en va tornar viu.

I finalment un dels accidents de trànsit que més atenció mediàtica han acaparat pel nombre de morts és el que es va produir el 27 de juliol a l'Escala. Una parella va morir dins d'un cotxe fruit de la caiguda des d'un pont a dins d'una riera del disseminat de les Cinc Claus. Van perdre la vida en quedar atrapats dins del vehicle. La filla, que va resultar il·lesa, va donar l'avís. A resultes del que acabava de viure després va tenir un atac de nervis.

Posar fi a aquesta pèrdua de vides és el que el Servei Català de Trànsit vol fer a través d'una nova campanya i una sèrie de mesures per reduir la sinistralitat. Molts dels accidents d'aquest any han estat provocats per distraccions, sobretot per l'ús del mòbil. Trànsit posa especial èmfasi a reduir aquestes distraccions.

Entre les diverses mesures hi ha per exemple per patrullatge preventiu de Mossos en zones d'elevat risc d'accidentalitat; controls que promoguin un correcte comportament dels usuaris. També s'incrementen els controls de vigilància aèria sobre les conductes de risc. Una altra actuació són les campanyes dels Mossos d'Esquadra per controlar la velocitat en zones costaneres.

També es poden llegir diversos missatges als Panells de Missatge Variable (PMV) que s'utilitzen com a canal per conscienciar del repunt de l'accidentalitat. Entre els missatges que s'han pogut llegir hi ha per exemple "Sempre cordeu-vos el cinturó. De vacances no abaixeu la guàrdia" i d'altres com ara "Conducció + mòbil = accident mortal". Així mateix, durant el cap de setmana, se'n poden llegir d'altres com ara "Nit: alcohol + conducció = accident mortal" i "Nit: a la carretera no corris", entre d'altres.