Dificultats a les granges de conill

Els productors es queixen que els preus vinguin sempre fixats des de Madrid i denuncien que el cost de producció és molt més elevat que no pas els beneficis que s'obtenen al final

18.08.2015 | 07:17
Conills de la granja Can Font de Maçanet de la Selva.
Conills de la granja Can Font de Maçanet de la Selva.

Ja fa temps que els representants de la sectorial cunícola reivindiquen que els ramaders catalans tenen moltes dificultats per mantenir el seu negoci dins del sector. En pocs anys moltes granges catalanes de conills han tancat per manca de recursos, o falta de persones que vulguin continuar un negoci, que actualment no passa pel seu millor moment. Un dels motius principals d'aquest malestar s'atribueix al poc respecte que hi ha a la llei de l'oferta i la demanda. El preu en l'origen es marca obeint les pressions dels grans escorxadors i de les principals superfícies de comercialització.

Tampoc estan d'acord en què la Llotja de Madrid sigui qui fixi les decisions pressupostàries. Segons Antoni Caulas, cap sectorial de cunicultura de la JARC, "A Madrid es preocupen per enfonsar el mercat català i portar el seu producte aquí. La Llotja de Madrid no és transparent i en cap moment representa els interessos dels productors catalans". Caules assegura que perquè hi hagués una rendibilitat per al productor el conill s'hauria de vendre a 1,75€/kg, quan actualment s'està comercialitzant a 1,30€/kg, un preu inferior que ven per sota preu. "Si les coses no canvien, hi haurà moltes granges i escorxadors que tancaran. Com a productors no tenim eines perquè comercialitzem amb un gènere que no es pot guardar molt de temps, és un procés que va relativament ràpid. S'ha d'assegurar que hi hagi prou gènere per cobrir totes les necessitats que tenim".

Dificultats de manteniment

Jordi Guitart és un exemple de productor que ja fa temps que pateix, com molts altres, les dificultats per mantenir una granja de conills. És el propietari d'una granja mitjana de Maçanet de la Selva, en la qual té actualment unes 500 mares de conill. Segons Guitart, la cosa es mou, i els productors intenten denunciar el malestar dels seus negocis, però moltes vegades no és senzill i hi ha una por generalitzada de les conseqüències. "Hi ha molta pressió, i moltes vegades per molta pinya que fem hi ha preocupació per les repercussions posteriors envers el negoci català". Un altre dels problemes amb què es troben és la dependència del preu en funció de la pell de l'animal, de la qual els productors no en reben benefici. "El preu del conill no pot anar en funció del preu de la seva pell perquè quan baixa rebem tots".

Actualment Catalunya és la Comunitat autònoma amb un pes més gran de producció en aquest sector. Malgrat això, quan hi ha una manca de producció, el conill arriba de diversos llocs d'Espanya, ja sigui Madrid, València o Galícia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema