En comptes de ser bel·ligerants amb els pocs metges -«cap pediatra»- que qüestionen la vacunació sistemàtica dels menors, el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) es mostra partidari de realitzar campanyes informatives i de conscienciació a la població perquè els pares no tinguin dubtes a l'hora de vacunar els fills.

El president dels metges gironins, Josep Vilaplana, considera que «a la llum de l'evidència científica no és ètic que un metge recomani no vacunar». Un posicionament idèntic al del seu homòleg de Barcelona, Jaume Padrós, qui sí es va mostrar partidar de perseguir els facultatiu antivacunes per sancionar-los o supendre'ls de l'exercici professional, segons declaracions recollides ahir La Vanguardia.

Vilaplana informa que el col·lectiu de metges antivacunes a la província és residual, està identificat i ha suavitzat el discurs després del cas d'Olot -l'1 de juliol moria de diftèria un nen d'Olot que no estava vacunat- passant d'estar radicalment en contra a dir que «cal més informació sobre els efectes adversos». El president dels metges gironins reconeix que hi ha «casos molt estranys» en què les vacunes produeixen efectes secundaris, tot i que es tracta de casos aïllats que succeeixen en una proporció ínfima.

Des que va esclatar el cas de la diftèria, el posicionament del COMG ha sigut molt clar respecte la necessitat de vacunar i així ho va tornar a recalcar ahir Vilaplana recordant que s'ha pogut reduïr la mortalitat infantil. No obstant, es manté invariable el seu criteri d'evitar l'obligatorietat de vacunar, com passa en altres països, i advoca per «convèncer» els pares donant-los «coneixement» perquè ho facin per decisió pròpia.

El problema de no vacunar és que si les cobertures vacunals es troben a un nivell inferior al 85 per cent de la població, és difícil assegurar la immunitat per aquells que no estan protegits contra determinats virus com el xarampió, la diftèria o la polio.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona són més taxatius i el seu president indica que els metges que recomanen no vacunar-se incompleixen el codi deontològic de l'organisme perquè la seva obligació com a facultatius és emprar tots els mitjans necessaris i disponibles per preservar la salut dels pacients, sempre sota un criteri clínic i científic. D'aquí que es mostri decidit a sancionar-lo i demani als ciutadans que informin dels professionals que incorri en aquesta mala praxi.

Tant per al president dels metges de Girona com el de Barcelona els riscos per a la població són molt superiors si s'adopta l'estratègia de no vacunar en comptes de seguir el calendari de vacunes.