La Diputació de Girona, l'Obra Social la Caixa i el Consorci del Ter estan portant a terme des del passat mes de juny diversos treballs de millora del riu Ter inclosos dins la Xarxa Natura 2000, Riberes del Baix Ter. L'import que s'hi ha destinat és d'aproximadament 20.000 €, i permet millorar els hàbitats de ribera en els paratges de l'illa i els planters del terme municipal de Foixà. Es tracta d'una finca pública d'unes 40 hectàrees de superfície, de la qual és titular l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), on hi ha diversos hàbitats d'elevat interès comunitari com ara omedes, basses permanents i basses temporànies mediterrànies.

Actualment aquest és un espai que gestiona el Consorci del Ter, gràcies a un conveni d'acord de custòdia de boscos fluvials amb l'ACA. L'objectiu principal és la millora del bosc de ribera per tal d'obtenir espais ben estructurats i consolidats, incidint en el control de la vegetació al·lòctona, així com la millora de les basses temporànies existents a fi d'alliberar-hi en un futur exemplars de tortuga d'estany (Emys orbicularis).

Els treballs consisteixen en tractaments químics d'espècies exòtiques, arrencada manual de plançons de flora exòtica, millora de les basses permanents i temporals per mitjà de la gestió silvícola i retirada de deixalles, runa i restes de jardineria. Un dels objectius prioritaris d'aquest projecte és la inclusió laboral. Tots els treballs manuals els porten a terme tres brigades en risc d'exclusió social (en total, nou persones) de la Fundació Privada Onyar - la Selva.