Els productors de poma de les comarques gironines ja han començat la campanya del 2015. De moment, aquests dies s'estan recollint les varietats més primerenques, com ara la Royal Gala, i a partir del mes de setembre començaran a bastar-se la resta (que suposen el gruix de la producció que es fa al territori).

Des de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona han calculat que la producció d'aquest 2015 serà molt similar a la de l'any passat. Aleshores, les tres cooperatives que s'apleguen sota el seu paraigües (Girona Fruits, Fructícola Empordà i Giropoma Costa Brava) van arribar a processar fins a 60.000 tones.

El president de la IGP, Venanci Grau, va explicar que els números d'aquesta campanya, si no hi ha pedregades que l'estronquin a darrera hora, no variaran massa. Malgrat això, les calorades del juliol sí que han afectat la maduració d'algunes varietats, sobretot, les més primerenques, i això es traduirà en calibres més petits.

De totes maneres, des de la IGP asseguren que aquesta minva no serà significativa. I que, a més, afavorirà l'exportació. «El mercat interior valora que les pomes tinguin calibres grans, però els exteriors les prefereixen més petites», com va concretar Venanci Grau.

De totes les pomes que es cullin de l'arbre, entre un 20 i un 30% es destinaran a exportació. Sobretot, es vendran a mercats com els Emirats Àrabs, l'Amèrica del Sud o els països nòrdics. «Hem començat a entrar també a l'Àsia, però el cert és que continuem apostant per aquells mercats ja consolidats, que és on ens sentim còmodes i ens aprecien el producte», segons assegura el president de la IGP.

Més pomes vermelles

Durant els darrers anys, però, el sector ha viscut canvis. D'entrada, per les preferències dels consumidors. «La Golden està baixant, perquè se'n produïa en excés per la demanda que hi havia», concretava Grau. En contrapartida, les pomes vermelles i sucoses van guanyant terreny (com poden ser les Fuji, les Gala o bé les Granny Smith).

Però a més d'això, des de la IGP també han vist com la reconversió varietal s'està traduint en un increment significatiu de les hectàrees de pomes a les comarques gironines. Els agricultors deixen de fer préssec, pera i nectarina (que es concentra a l'àrea de Lleida) i aposten cada cop més per aquesta fruita.

«Això, lligat al fet que cada cop més les tècniques ens permeten augmentar la producció per hectàrea de poma, ens fa preveure que creixerem de l'ordre d'un 20% en els propers tres anys», va explicar el president.

La majoria de les pomes que surtin dels camps gironins es vendran a Catalunya i a la resta de l'Estat. Aquí, el sector hi destina el 70% de la producció. Sobretot, aniran a parar a supermercats. I pel què fa al percentatge que s'exporta, el president de la IGP explica que les conseqüències del veto rus, al final, no han estat tan greus com es pensaven.

Tot i que des de Girona no s'exportava a aquest mercat, els productors temien que altres països que sí ho feien (com Romania o Iugoslàvia) derivessin l'estoc cap a d'altres, i que això es traduís en una crisi de preus. «Sí que ha tingut incidència, però també hem de pensar que aquestes pomes són forçadiferents a les d'aquí i, per tant, que el consumidor tampoc hi està acostumat», va explicar Venanci Grau.

La IGP, ahir, va celebrar l'inici de la campanya del 2015. L'acte es va dur a terme al Mas Badia de la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) i va tenir com a padrina la reconeguda xef Carme Ruscalleda.

Ruscalleda, va fer una xerrada sobre els valors de la poma, abans de recollir-ne algunes de l'arbre, i va aprofitar per demanar als consumidors que siguin «valents» a l'hora de consumir-la i s'atreveixin a provar noves combinacions.

«És un producte molt versàtil; per això jo he convidat que ens la mirem com una hortalissa, com un vegetal, i que s'hi experimenti », va explicar Ruscalleda. I a la vegada va precisar: «Que se la posi de comparsa amb una escalivada, que es posi a l'amanida o que s'arrebossi i es mengi per postres; la poma no és només una fruita, té una qualitat que fa que se la pugui portar a molts mons».