Després de tota una vida fent feines feixugues al camp, res podia fer pensar a Marieke que acabaria la seva existència en un dels paradisos que els animals tenen a la Terra. De fet ni tan sols tenia aquest nom, amb la qual l´han batejada, tal com fan amb totes les bèsties que incorporen.

Vivia a la serra de Gata, a la província de Càceres, on durant la primera setmana d´agost es va declarar un incendi que va arrasar sis mil hectàrees de terreny, i van haver-se d´evacuar 2.400 persones de tres localitats. Aquest darrer cap de setmana Coque Fernández i Ismael López, els dos responsables del Santuari Gaia de Camprodon, van recórrer els 1.000 quilòmetres fins a Extremadura, per recollir a aquesta mula. Portaven un vehicle amb un remolc condicionat per al transport d´equins, però els 1.000 quilòmetres més de tornada no van ser fàcils. Diumenge van fer nit a El Valle Encantado, un santuari animalista de Madrid, on van rebre la visita dels activists de Wings of Heart, un altre santuari també de la comunitat autònoma madrilenya. El llarg trajecte feia imprescindible aquella aturada abans de continuar el viatge cap a Catalunya.

Les hores més crítiques van arribar diumenge. Al seu pas per l´Aragó van aturar-se en una àrea de servei. Van fer-la sortir del remolc i es va ajaure a terra. Com que el ferm era de sorra els va ser impossible aconseguir que Marieke s´aixequés. Després de trucar al 112 van contactar amb la Guàrdia Civil, però els van advertir que si la mula trepitjava la via pública haurien de multar-los. Fou aleshores quan van rebre l´ajuda de bombers de la Diputació Provincial de Saragossa i de persones anònimes que van sumar forces per aconseguir fer-la aixecar.

El problema es va reproduir a les deu de la nit, quan l´expedició va arribar al Santuari Gaia. Tenien de nou problemes per fer-la posar dreta. Per això van injectar-li sèrum, i amb l´ajuda dels voluntaris van aconseguir aixecar-la de nou. Coque i Ismael afirmen que l´animal els mirava «amb ulls ­d´agraïment» i que de seguida va començar a pasturar pel terreny que el Santuari té a Salarsa ­(Camprodon). Ahir mateix va visitar-la una veterinària per contribuir que visqui bé el que li resta de vida.

La mitjana de vida dels equins és d'uns quaranta anys. Les mules són una barreja entre burro i euga. Tradicionalment han estat utilitzades sobretot per fer tasques d'agricultura.