Capgirar els números i recuperar els turistes britànics a la Costa Brava i al Maresme. Aquest és l'objectiu de l'operador turístic Jet2Holidays i de l'agència NT Incoming, que organitzaran «paquets de vacances» per als clients de la companyia Jet2.com que, l'estiu de l'any vinent farà sis vols setmanals a l'aeroport de Girona que enllaçaran amb Manchester, Newcastle i Glasgow. Com ja va avançar Diari de Girona, aquesta nova aerolínia operarà d'abril a setembre i hi haurà una disponibilitat de poder transportar, a l'equipament de Vilobí d'Onyar, fins a 37.000 turistes que després s'allotjaran en hotels del litoral gironí. Des del sector s'aplaudeix la iniciativa, ja que a part d'impulsar el turisme britànic -que en els darrers anys ha anat a la baixa-, els vols de Jet2.com contribuiran a pal·liar la davallada de visitants russos.

El fet és que els britànics van ajudar a promocionar la Costa Brava com a destinació turística. Ara bé, al litoral de Girona, els últims anys aquests visitants han anat a la baixa i s'han inclinat per altres destinacions a l'hora de buscar el sol i la platja (com ara Grècia o el nord de l'Àfrica), atrets per les seves ofertes hoteleres i en conjunt pels preus. És per això que es volen capgirar els números i atreure altre cop els anglesos cap a la Costa Brava i el litoral del Maresme. Qui lidera aquesta iniciativa és l'operador Jet2Holidays i l'agència NT Incoming, a través de les rutes que prestarà Jet2.com des de l'aeroport de Girona fins a les illes britàniques. Els vols operaran entre els mesos d'abril i setembre, coincidint amb la temporada alta; la freqüència serà de dos vols per setmana des de cada ruta: Newcastle, Glasgow i Manchester.

Els avions de Jet2.com que connectaran el Regne Unit amb Girona comptaran amb 37.000 seients. Segons detallen Jet2Holidays i NT Incoming, es calcula que aquests clients s'allotgin en establiments de la Costa Brava (des de Roses fins a Tossa de Mar) i del litoral del Maresme. «La Costa Brava és un gran destí amb molt per oferir», va assegurar ahir el director general de Jet2Holidays, Steven Heapy. Així, Heapy va explicar un dels motius que ha portat a Jet2.com a prestar aquests sis vols setmanals és, entre altres, la reconversió hotelera i l'increment de poder adquisitiu del turista britànic. Tot i això, tampoc va amagar que els recents atemptats a Tunísia també hi han tingut a veure. «Ara hi ha preferències per a destins segurs i la Costa Brava és perfecta», va concretar.

Turisme atret per la platja

D'aquesta manera, els turistes que a partir de l'estiu del 2016 utilitzin aquests vols s'allotjaran en hotels tant al nord com al sud de la Costa Brava (Roses, Platja d'Aro, l'Estartit, Lloret de Mar i Tossa) i també de l'alt Maresme (com Calella, Pineda, Malgrat de Mar i Santa Susanna). Uns visitants que es considera que apostaran pel litoral gironí atrets per les platges i el bon temps. Segons va destacar el director general de Jet2Holidays, el ritme de reserves «i les vendes que ja s'estan fent són encoratjadores». Tot i que l'oferta es dirigeix a tot tipus de turistes, la majoria d'ells seran famílies que s'allotjaran en hotels d'entre 3 i 4 estrelles. Es calcula que s'estaran a la Costa Brava una setmana, que gastaran uns 120 euros diaris i que combinaran la platja amb visites a Barcelona.

Contrapès als russos

Per la seva part, el director de l'agència NT Incoming, Joan Pascual, va insistir que recuperar el mercat britànic és una aposta segura, ja que cal tenir en compte que «es manté com el segon emissor més important de turistes d'Europa» i, al mateix temps «com un dels primers de tot el món». Pascual va explicar que, paradoxalment, l'auge de Ryanair a Girona va ser un dels motius que va portar els operadors turístics anglesos a apostar per altres destins, enduent-se'n també els visitants. «Aleshores es van enfadar amb les subvencions i van deixar de venir a la Costa Brava», va afirmar Pascual, que va posar de manifest: «Ara ho han volgut tornar a provar i les vendes marquen que la decisió és bona».

També va destacar que la recuperació del turisme britànic farà de contrapès a la davallada del rus que ha viscut el territori. «Crec que en qüestió de dos a tres anys tornarem a tenir un volum important de turistes anglesos; ara bé, serà difícil que arribin a suplir allò que van representar els russos», va concloure Pascual. Per això, va avançar que s'ha de treballar per recuperar altres turistes, amb els russos inclosos. «Sincerament, jo crec que en un parell d'anys tornaran a visitar-nos, quan la situació econòmica al seu país s'arregli», va afegir.