Olot ha començat la Sala de les Energies a l'hospital Sant Jaume

El 2016 obriran l'espai divulgatiu que centralitzarà el districte energètic del centre

20.08.2015 | 07:24
Fran Comino (Wattia Innova) al mig, en una reunió tècnica als baixos de l´Hospital Sant Jaume.

L'Ajuntament d'Olot ha començat les obres de la sala d'energies a la planta baixa de l'hospital Sant Jaume, que dóna al carrer Mulleras. Els treballs van començar fa uns dies i l'activitat encara que no es noti de portes enfora és important a dins. La previsió de l'Ajuntament és que la Sala de les Energies pugui estar oberta al públic a principis del 2016.

La Sala de les Energies serà el centre neuràlgic del sistema de districte energètic ideat per al centre d'Olot. La sala ha d'acollir dues calderes de biomassa valorades en uns 100.000 € i una mostra divulgativa de les energies renovables. Els visitants hi podran veure el consum d'energia i per quina via s'obté: biomassa, pous de geotèrmia o plaques solars.

La previsió és que tots els ?edificis del voltant de la plaça Mercat depenguin de la Sala d'Energies: geriàtric Montsacopa, geriàtric la Caritat, Museu de la Garrotxa,? geriàtic de l'hospital Sant Jaume i en una segona fase: l'edifici d'estudis universitaris i el casal de jubilats.

La Sala d'Energies serà el centre d'operacions d'un sistema format per 24 pous de captació de geotèrmia, 3 bombes de calor, 2 acumuladors de 2.000 litres d'aigua, 2 calderes amb capacitat per consumir 620 tones de biomassa a l'any, 120 panells de captació d'energia fotovoltàica i 4 calderes de gas natural. És un projecte gestionat per Wattia, SL i finançat per Gas Natural. La inversió és de 800.000 €.

La voluntat és que en un futur els edificis privats es puguin incorporar a la xarxa amb centre a la Sala d'Energies. Es tracta d'un concepte de distribució d'energia que ha posat Olot al capdavant de les ciutats europees mitjanes en sistemes d'eficiència energètica. La ciutat va obtenir el reconeixement de ciutat pionera a Europa en l'aplicació de la geotèrmia (aprofitar la temperatura de la terra) en la climatització d'edificis públics i cases particulars. Olot va obtenir el reconeixement de l'European Heat Pump Association (Associació Europea de Bombes de Calor) el passat mes de maig. Olot va competir la final amb Mäntsälä (Finlàndia), Antwerp (Bèlgica), Drammen (Noruega), Goteborg (Suècia), Greven (Alemanya) i Oslo (Noruega).

Renovables per a botigues

Una de les novetats és que les dues botigues dels baixos de l'hospital Sant Jaume també es proveiran del sistema d'energies renovables. Fa poc l'Ajuntament va adjudicar els baixos del l'hospital (antic accés d'ambulàncies a urgències) a la firma Abacus Societat Cooperativa Catalana Limitada. També va adjudicar per a l'ús comercial el local del carrer Sant Rafel, 23 (antigues consultes externes). L'adjudicatari és Olot Colors, SL.El cost de les obres d'adequació dels locals es traurà dels primers lloguers. També van adjudicar l'espai cantoner entre els carrers Sant Rafel i doctor Fàbregues a Safont SL, una empresa d'estampacions que hi comercialitzarà productes locals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema