Més de 300 peticions mensuals als jutjats de Girona i Olot per fer tràmits sense cues

La Memòria Anual destaca la saturació al partit judicial de Figueres, Girona i Blanes i les necessitats a Santa Coloma

24.08.2015 | 07:16
Girona va fer la prova pilot d´implementació de la nova oficina judicial al Palau de Justícia.

JUSTÍCIAEl Departament de Justícia segueix amb el calendari d'implantació de l'oficina judicial a la demarcació. El 2012 va començar amb el partit judicial de Girona, va seguir amb Olot, ara ha incorporat Figueres i preveu que el 2016 ja entri en funcionament Blanes per, després, fer-ho amb la Bisbal. Es tracta d'un nou model organitzatiu que permet agilitzar tràmits gràcies a l'ús de les noves tecnologies.

Els Jutjats de Girona i Olot reben una mitjana de 308 peticions de cita prèvia al mes que es poden sol·licitar a través d'internet. Aprofitant els jutjats on hi ha implantada l'oficina judicial, Justícia fa un pas més per agilitzar gestions i evitar cues. Ciutadans i professionals jurídics poden reservar hora per fer tràmits com designar advocat o procurador. A finals de juliol el servei s'ha començat a desplegar també a Figueres. L'oficina judicial, el nou model organitzatiu de la «sala de màquines» de l'administració de Justícia, va començar a funcionar per primer cop a Catalunya al partit judicial de Girona. S'ha implantat a Olot i la previsió és que al llarg del 2016 estigui operatiu a Blanes.
Demanar hora a través d'internet o notificar escrits a les parts de forma telemàtica són alguns dels primers processos que els jutjats de les comarques gironines on hi ha implantada l'oficina judicial estan engegant per eliminar burocràcia, suprimir paper, facilitar tràmits i, sobretot, modernitzar la justícia posant-la a l'abast de la ciutadania.
L'oficina judicial és el nou model organitzatiu de l'administració de Justícia. Es tracta de deixar enrere el funcionament tradicional, en què cadascun dels jutjats feia els tràmits de manera independent i amb el seu propi personal, i crear una nova estructura de treball conjunt i transversal. L'objectiu és guanyar agilitat i economitzar recursos perquè, a la pràctica, s'acaba convertint en una mena de finestreta única a l'hora de fer gestions o presentar escrits.
De moment, a Girona i a Olot tant els ciutadans com els professionals jurídics poden demanar cita prèvia per internet per fer apoderaments apud acta, és a dir, designar procurador o advocat per a algun procediment. A Girona, el servei de cita prèvia ha agendat una mitjana de 271 cites al mes mentre que Olot (on va entrar en funcionament més tard) n'ha rebut 37 al mes. A finals de juliol, també han estès el servei als Jutjats de Figueres.
«Anem introduint estalvi de processos amb serveis com el de cites prèvies, que ha tingut molt èxit i, per això, també l'hem ampliat a Figueres on no hi ha oficina judicial», ha explicat Ruiz.

Pròxim pas, Blanes
«A Girona vam ser pilots, vam començar aquí i estem molt contents de com està funcionant», afirma la directora dels serveis territorials de Justícia a Girona, Isabel Ruiz, qui recorda que el servei comú processal va entrar en funcionament al setembre del 2012.
Després de Girona, al febrer del 2014 va entrar en funcionament als Jutjats d'Olot. Segons explica Ruiz, la previsió és que al llarg de l'any vinent, el 2016, s'implanti als Jutjats de Blanes. «El Departament i el Consell General del Poder Judicial vam acordar que el següent pas serà Blanes, és una prioritat per qüestions territorials», indica. Un cop estigui implantat als Jutjats de Blanes, serà el torn dels Jutjats de la Bisbal d'Empordà.
Implantar l'oficina judicial no és fàcil en alguns edificis perquè cal reubicar despatxos i crear un espai suficientment diàfan perquè hi càpiguen tots els funcionaris de l'oficina i que doni resposta a les noves necessitats tecnològiques. Això és clau perquè la nova organització de l'administració de Justícia és bàsica per acabar impulsant l'expedient judicial electrònic que ha d'agilitzar els tràmits i reduir significativament l'ús del paper.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema