Com cada estiu, és habitual trobar alguna medusa per les platges de la Costa Brava. Aquest any, però, la seva presència al litoral marítim gironí ha estat menor. Des de principis d'estiu, hi ha hagut menys albiraments -avisos de trobada de meduses- i menys assistències mèdiques per picades d'aquesta espècie, respecte a l'any passat. "Amb aquestes dues dades sembla que aquest any han arribat menys meduses a les platges gironines, caldrà confirmar-ho a finals de temporada", explica Laura López, membre del departament de Biologia Marina i Oceanografia de l'Institut de Ciències del Mar (ICM).

El perquè d'aquesta caiguda es desconeix. Des de l'institut, però, s'estan recollint totes les dades de la presència de meduses a la costa catalana, a través del projecte Med-Jellyrisk, per tal d'elaborar un informe final que expliqui aquest fenomen.

El medi natural d'aquesta ?espècie marina són les aigües ?salades allunyades de la costa. A causa, però, dels vents i dels ?corrents marins es desplacen i arriben al ?litoral. La seva arribada en més o menys abundància a les platges depèn d'aquests corrents marins.

El projecte Med-Jellyrisk compta amb l'ajuda de la Xarxa de Socorristes de Catalunya que informa diàriament de les meduses que es poden trobar a la costa catalana. El projecte reuneix la informació de 60 platges de la Costa Brava.

La Pelagia noctiluca és l'espècie de medusa més comuna a l'estiu a les platges gironines. Un animal oceànic que es troba en mar obert durant tot l'any i que arriba sovint a la Costa Brava per la fluència d'aigües oceàniques que té aquest indret. Les altres espècies més habituals són la Rhizostoma pulmo i la Cotylorhiza tuberculata.

La presència de meduses aquest estiu ha estat menor i s'ha detectat en dies puntuals. A principis de juliol es van trobar diverses Pelagia noctiluca a la platja de Begur i del 18 al 21 del mateix mes se'n van trobar a les localitats del Port de la Selva i de Llançà.

La Rhizostoma pulmo, la segona espècie més comuna, se l'ha vist aquest estiu per Pals, Begur, Sant Pere Pescador i Castelló d'Empúries. El 14 d'agost es va trobar Cotylorhiza tuberculata a Lloret de Mar, una espècie molt coneguda per la seva forma d'ou ferrat. "Tots aquests casos són d'una densitat baixa de meduses. Des que va començar l'any, no s'ha activat l'alarma per proliferacions explosives", comenta López.

La menor presència d'aquesta espècie també s'ha vist reflectida en les assistències sanitàries. Les atencions de la Creu Roja per ?picades de meduses han caigut un 31% al litoral gironí, des del juny fins a principis d'agost s'ha atès 664 persones. Tot i això, les assistències per picades de meduses i peix aranya continuen sent l'atenció majoritària a les platges, segons Protecció Civil de la Generalitat.

Aplicació contra les meduses

El projecte de l'ICM compta amb una aplicació per a mòbils, la iMedJelly, que informa si hi ha o no meduses a les platges, com també les diferents espècies que et pots trobar a la costa catalana i com cal actuar si s'hi entra en contacte. L'aplicació també dóna l'opció als usuaris que puguin informar si han vist una medusa adjuntant una imatge d'aquesta. "Amb la informació dels socorristes i la dels banyistes podem arribar a saber gairebé amb exactitud les meduses que s'han vist per la costa catalana", explica López, encarregada de l'aplicació.

El projecte també compta amb una web jellyrisk.eu on es pot trobar una predicció de la presència de meduses a la costa catalana. Un nou servei que està en plena fase pilot i que permet saber la presència de Pelagia noctiluca al litoral entre 24 i 48 hores abans que arribin. Aquest nou sistema s'ha posat en marxa amb la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.

Med-Jellyrisk constitueix el primer intent en l'àmbit transfronterer que avalua els impactes socioeconòmics de les floracions de meduses i posa en pràctica mesures de mitigació. El projecte actua principalment en quatre zones de la conca mediterrània: Itàlia, Espanya, Malta i Tunísia. Cada estiu es veuen afectats per les picades de meduses un bon nombre de banyistes i en els últims anys la situació ha empitjorat a causa de l'aparició de noves varietats perilloses. Davant l'amenaça de les meduses per al turisme el projecte realitza un control integrat de les meduses per tal d'explicar les creixents proliferacions d'aquesta espècie, un amenaça per a les activitats humanes i costaneres. ?