diumenge diari de sessions

Els números canten

24.08.2015 | 07:16
Els números canten

debat de pressupostos
Aquesta ha estat una setmana de debat del projecte dels pressupostos generals de l'Estat al Congrés dels Diputats. Moltes compareixences han aportat nova i fresca informació sobre els projectes de l'executiu espanyol en matèria d'obra pública i que són dignes de ser comentats. Per cert, és el primer any en 37 de règim democràtic que a l'Estat espanyol un govern aprova 5 pressupostos en quatre anys. Serà ben valorat? Tal vegada sí. Que els arbres no ens deixin veure el bosc. Allò que compta és on i per què s'inverteixen els diners dels nostres impostos.

528 km nous d'autovia
El Secretari General de les empreses públiques de Foment, Manuel Niño, compareix per informar de les grans obres compromeses per al 2016 però també per fer balanç de la legislatura. Dimecres, 19 d'agost, a les 9 del matí. Allí hi som Pere Macias, portaveu de CDC i expert en la matèria, i qui escriu. El senyor Niño ens informa orgullós que en aquesta legislatura ja s'han construït i posat en servei 528 nous quilòmetres d'autovia a l'Estat ?espa?nyol. Els reflexos de parlamentari per Girona es disparen. Dels 528 km, 7 corresponen a les comarques gironines i per un tram, Caldes de Malavella-Sils, que acumula més de set anys de retard. El primer projecte és de 1995, ara fa 20 anys, amb Josep Borrell de Ministre d'Obres Públiques. Per al 2016 no hi ha previst acabar cap nou tram de la N-II o de la N-260, tot va a parar, en la programació del ministeri, al 2019 i al 2020. Quin mal diví ens ha caigut a sobre? La comparació es fa inevitable.
95 nous km en 5 mesos
Però les dades fresques no s'acaben aquí. El secretari general de Foment, veritable factòtum de l'obra pública, també ens anuncia que d'aquí a finals d'any, és a dir, d'aquí a les eleccions a Corts Generals, es posaran en servei -el que abans se'n deia inauguració- 95 nous km d'autovia. Quants a les comarques gironines? 0 km. Perquè els 2,7 miserables quilòmetres del minitram Sils-Maçanet tenen un irònic termini d'execució de 40 mesos! I pel que fa a la resta de Catalunya? Cap obra nova a Barcelona. Només l'autovia Montblanc-Reus a la demarcació de Tarragona. És sobrer dir que circulen més vehicles per dia per la N-II a Girona que en el merescut eix Montbalnc-Reus. Així estan les coses. Els números canten.

360 nous km d'ave
En la mateixa compareixença el president d'ADIF, empresa pública de les infraestructures ferroviàries, ens informa que durant aquesta lesgislatura, des de finals de 2011, s'han posat en servei 360 nous km de tren d'alta velocitat. I que a finals d'any les obres estaran acabades en entre un 90 i un 95% trams que porten a Zamora, per exemple. A Catalunya no demanem més alta velocitat, demanem trens de mercaderies i millores en trens regionals, el tren social. Ara be, s'ha fet un estudi de cost-benefici d'aquestes noves obres cap a Galícia, Cantàbria, Múrcia...? La resposta és no. Cada km d'AVE té un cost mitjà de 40 milions d'euros. Els números canten. El 56% dels pressupostos de Foment estan destinats al tren. D'aquesta sabrosa quantitat només un 5% als trens regionals. Les dades canten.

portbou oblidada
Portbou arriba al debat de pressupostos. Més concretament els misèrrims, en termes econòmics, 1,3 km de N-260 entre Portbou i la frontera francesa. La partida és inexistent. Una vergonya. Estem parlant d'una veritable ratera on fa dos estius va morir cremada i precipitada al mar una familia sencera francesa. No són grans quantitats, és saber de què parlem i tenir uns bons defensors del partit del govern. L'home més influent del PP gironí en els despatxos de l'Estat, en paraules de Garcia-Albiol, no sembla gaire influent en els pressupostos. En canvi, és aplicat retallant articles d'opinió i fent dossiers.

bones perspectives per al tram besalú-figueres
No tot han de ser males notícies. Si hem de fer cas de projecte de pressupostos i de la planificació plurianual, l'any 2017 podien començar les obres de desdoblament de l'A-26 entre Besalú i Cabanelles, primer tram del desdoblament fins a Figueres. De fet, el tram més antic de tot redactat i administrativament enllestit quan el PP va arribar al Govern. Qui escriu, garrotxí, està content d'aquesta notícia, però la compara amb els ritmes de pas de tortuga de la N-II i arriba a algunes conclusions provisionals. La N-II té 55 km pendents de desdoblar.

eleccions entrant Al desembre
Del calendari de la tramitació dels pressupostos al Congrés i al Senat en queda una certesa, les eleccions seran al desembre. Ara tothom s'inclina pel 13 de desembre però si fem cas al calendari de tramitació i als terminis legals al límit, també podrien ser el 20 de desembre. Beneficis per a Rajoy? Esperar, amb la seva resistència escèptica, el desinflament de Ciutadans i Podem i, alhora, la inflamació amb càlcul de rèdits electorals, de la política catalana després dels resultats del 27 de setembre.

Grècia
Alguns lleugers acusen de ser lleuger el primer ministre grec dimissionari, Alexis Tsipras, per dimitir i abocar el país hel·lènic a noves eleccions nou mesos després de les últimes. És molt més senzill, el govern ha deixat de tenir majoria parlamentària per continuar governant. Els números canten. Se sospesen eleccions per al 20 de setembre però amb el límit constitucional de 30 dies per convocar eleccions i atès que els dos principals grups de l'oposició tenen dret a intentar formar govern -3 dies cadascun-, és més probable que les eleccions gregues siguin el 27 de setembre. Aquell dia, Europa i part del món miraran al sud d'Europa. On uns aspiren a deixar de tenir els hàbits del sud.

vot dels catalans a l'estranger
L'any 2012 el vot dels catalans a l'estranger -prop de 200 mil- va ser un fiasco. Ara s'hi suma que el procés d'activació dels serveis dels consolats espanyols ha de començar en ple mes d'agost. Parlem amb el ministre Margallo. Ens assegura que els consolats estaran al "100%" per garantir els dret fonamental al vot. En dubto. He rebut les primeres queixes de catalans que han estat maltractats pels serveis consulars. Per exemple, aquella catalana del ripollès que li van comunicar que la seva inscripció al cens era incorrecta i que el termini per corregir errors s'acabava el mateix dia que li notificaven, el 17 d'agost. Tot això dóna testimoni d'una determinada manera de fer de poca qualitat democràtica. Està calculat que un 80% dels catalans a l'estranger es poden decantar per opcions polítiques no favorables al punt de vista del Govern central. Els números canten.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema