Set ajuntaments gironins hauran d'afrontar noves retallades en aquest 2015 i el 2016. Així es desprèn de l'última resolució del ministeri d'Hisenda en l'oficina de Coordinació Financera amb les entitats locals, el portal d'internet que s'ha convertit en el calaix dels desastres per als alcaldes que no compleixen amb la llei.

En aquesta ocasió, el departament que dirigeix Montoro assenyala que set ajuntaments de les comarques gironines "no compleixen" els objectius d'estabilitat pressupostària en la liquidació del pressupost de 2014. Principalment, es produeix un desfasament entre ingressos i despeses, provocant saldos no financers negatius (més despeses que ingressos). Això suposa haver de fer retallades per poder complir amb els ingressos previstos i reduir la despesa fixa.

Encara que la condició d'incomplidor en termes d'estabilitat també es deu a altres criteris. Entren en joc complexos conceptes tècnics com la regla de despesa, que obliga que els pagaments no superin els ingressos fixos de cada any, sense explicar partides extraordinàries. En aquesta relació, existeixen municipis com la Bisbal d'Empordà, que malgrat tenir un saldo no financer positiu en 2014, "no compleix" amb les obligacions d'estabilitat, segons el ministeri. Es també el cas de Portbou que té un saldo postiu de més de 300.000 euros, que els hauria de permetre poder treballant amb certa normalitat.

En aquest llistat es troben bàsicament municipis petits, però també algun de mitjana grandària, com Sant Feliu de Guíxols o Portbou o la mateixa capital del Baix Empordà, la Bisbal d'Empordà.

Sant Feliu de Guíxols no pateix una situació greu, però ha de tenir en compte sovint la Llei d'Estabilitat Pressupostària per poder fer inversions. De fet, el consistori guixolenc ja va rebaixar el 2012 900.000 euros del deute públic i preveia rebaixar 1.000.000 durant el 2013. Malgrat tot, va tancar el 2014 amb un saldo negatiu de prop de 500.000 euros.

A més d'aquests set ajuntaments, existeixen d'altres que també seran sancionats per no presentar a temps la liquidació del pressupost de 2014. Es tracta de catorze consistoris que no van presentar els comptes en el termini que se'ls havia reclamat.

A partir de setembre, Hisenda els retindrà els lliuraments mensuals a compte de la participació en els tributs de l'Estat que els correspongui, en aplicació de la llei d'economia sostenible de 2011. El bloqueig dels diners es mantindrà fins que els ajuntaments facin efectiu l'enviament de les dades reclamades.

Una sèrie d'exigències que Hisenda ha imposat per lligar en curt l'administració local, que, malgrat això, en el seu conjunt fa anys que tanca amb superàvit, a ?diferència de l'Estat i les autonomies, que segueixen essent deficitàries.