Amb la muralla com a teló de fons i sota un sol que estavellava les pedres, Junts pel Sí va presentar ahir al matí a Girona la llista de candidats de la demarcació per a les pròximes eleccions catalanes del 27 de setembre. Aquest acte, que es va celebrar al Jardí de la Infància de la ciutat, va suposar el debut polític del cantant Lluís Llach, que va comparèixer davant de més de 500 gironins acompanyat pel cap de llista a Barcelona de la candidatura independentista, Raül Romeva, i per altres membres de la llista gironina com l'esportista Anna Caula, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, l'exconsellera Marina Geli o el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, entre d'altres.

Tal com era d'esperar, el més convincent de tots els candidats presents ahir a la capital gironina va ser Raül Romeva, que va defensar la llista unitària independentista davant aquells que l'han criticat per integrar persones de diferents sensibilitats polítiques i socials. "Hi ha molta gent que posa de manifest les diferències que tenim com si fos un problema però nosaltres no ho veiem així, sinó que hi veiem la raó de ser del nostre projecte", reivindicava Romeva, que afegia que, "quan molta gent que pensa diferent es posa d'acord amb un objectiu comú és perquè no queden alternatives". En aquest sentit, qui va ser eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya Verds va fer una crida a continuar sumant candidats als més de 41.000 que ja hi ha en l'actualitat i a fer així "més gran l'onada de compromís, d'il·lusió i d'esperança".

A més, Romeva va assegurar que Europa i el món estan observant el procés sobiranista que s'està vivint a Catalunya. "Cal respondre, malgrat les amenaces que pretenen instaurar un sentiment de por, amb la revolució dels somriure i la força de les urnes", perquè "això és el que ens dóna legitimitat i credibilitat", va subratllar el cap de llista, que va afegir que un resultat massiu a les urnes "no el podran aturar".

Estrena política

Per la seva banda, el cantautor de Verges Lluís Llach va explicar en l'acte que va suposar el seu debut polític que es va sumar a Junts pel Sí "de manera determinada" com a cap de llista de la demarcació de Girona perquè "tinc 67 anys, molta pressa i he decidit anar per feina". El cantautor va recordar que va suportar la dictadura franquista durant 28 anys i que en la transició va "somiar" que Espanya seria "un projecte de futur lliure on els pobles podrien decidir el seu avenir". Segons Llach, però, després d'anys de governs socialistes i populars que van "anorrear les llibertats nacionals" finalment s'ha produït "una insurrecció col·lectiva d'una qualitat democràtica i pacífica inigualable", que pot servir com a "carta de presentació magnífica davant les cancelleries europees".

En la presentació també hi va intervenir l'alcalde de Girona i número 3 de la llista, Carles Puigdemont, que va fer una crida perquè la ciutat es converteixi en "la capital del Sí". "Necessitem que el 27-S hi hagi un gran resultat i que quan la gent miri aquest tros de ma?pa del món, puguin dir: a Girona hi ha la capital del Sí", deia el també president de l'AMI. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que tanca la llista al territori gironí, va especificar que "mai" es podrà qüestionar que "som una nació i que tenim tot el dret i el deure del món a construir un estat propi, lliure i independent, i aquest dret no és ni negociable ni discutible". Per la seva part, l'esportista Anna Caula, segona a la llista de Girona, va remarcar que el que vol aconseguir Junts pel Sí "no serà quelcom fàcil" però que cal "no tenir por" per poder decidir "el nostre futur".

En l'acte també hi van intervenir l'exconsellera i dirigent de MES, Marina Geli, l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, i l'exsecretària general d'UGT i ara número sis de la llista per Girona, Dolors Bassa.