Controlada la plaga del cargol poma al Baix Empordà a l'espera de tractament

Es preveu que durant aquesta setmana s'apliqui un producte especial i que els camps afectats siguin destruïts

26.08.2015 | 07:27
Un dels exemplars de cargol poma capturats a la parcel·la afectada situada a Palau-sator.

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, s'ha mostrat confiat que la plaga de cargol poma que afecta una parcel·la de Palau-sator ja està «acotada». El conseller va explicar ahir que aquesta setmana es començarà a aplicar un tractament amb saponina per lluitar contra la proliferació del cargol poma i que els camps afectats seran finalment destruïts.

«S'està acotant la zona afectada i reduint el nivell d'aigua dels camps, però sense eliminar del tot l'aigua perquè el cargol no s'enterri», ja que aquests mol·luscs són capaços d'enterrar-se uns 50 centímetres en terra sec, va apuntar Ciuraneta.

El conseller va explicar que als camps afectats s'hi aplicarà saponina, un producte que s'ha mostrat efectiu al Delta de l'Ebre per combatre la plaga de cargol poma, a més d'un nou producte suggerit per l'IRTA per lluitar contra aquest fenomen.

Els camps afectats seran finalment destruïts, un cop aplicats els tractaments adients per eliminar el cargol poma, però el conseller ha advertit que cal temps «perquè mai es pot dir que està totalment controlat». Ciuraneta va apuntar que els nous productes que s'aplicaran per combatre la plaga seran el «màxim d'efectius sense generar impactes mediambientals» i estan consensuats amb altres departaments de la Generalitat com el de Salut.

Ciuraneta va defensar que es va actuar de manera «ràpida i contundent» per limitar l'abast de l'aparició del cargol poma al Baix Empordà, a través d'una convocatòria als alcaldes i pagesos de la zona per explicar el fenomen i de l'actuació de la comissió tècnica.

«Els tècnics del Departament d'Agricultura que són experts en la zona del Delta de l'Ebre han anat a l'Empordà per avaluar la situació i prendre les decisions oportunes entre tots», ha remarcat.

El titular d'Agricultura també va parlar sobre la crisi de preus que està patint actualment el sector agrícola i ramader català. Ciuraneta va explicar que diversos representants del Govern s'ha reunit amb els responsables del sector per posar el cas en coneixement del director general de Competència de la UE.

«La reacció de Brussel·les ha estat excel·lent i s'ha reconegut que no és un problema exclusivament de Catalunya, sinó que afecta altres mercats europeus. Han recollit el tema i estarem amatents a les possibles solucions que es posin damunt de la taula», va sentenciar finalment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema