Aquest mes d'agost, a la ciutat de Girona, han caigut un total de 150,6 litres per metre quadrat en forma de precipitacions, gairebé 6 litres més d'aigua que en el conjunt dels set mesos anteriors -de gener a juliol-, la suma dels quals arriba a 145 litres. Així, segons aquestes dades aportades pel meteoròleg de Diari de Girona, Gerard Taulé, aquest agost és, de moment, el quart més plujós des de l'any 1921 quan van caure un total de 208,7 litres. Una posició que podria canviar si aquesta última setmana es produeixen noves tempestes en el territori gironí, superant els litres acumulats l'any 1953 (166,1) o els del 1975 (180,3). De moment però, ja s'han superat els 147,9 litres que van caure el mes d'agost del 2014.

Segons Taulé, i a partir de les dades recollides des dels observatoris del Servei Meteorològic de Catalunya, situats a les hortes de Santa Eugènia i al col·legi Pare Coll, aquesta situació podria ser conseqüència de: la irregularitat pluviomètrica (quan la pluja es concentra en pocs dies i la precipitació varia molt d'un any o d'un mes a un altre; del fenomen climàtic del Niño, que enguany ha estat el més fort des de 1997; o del canvi climàtic.

Altres llocs de la província

Aquesta disparitat pluviomètrica també s'ha produït aquest agost a la localitat de Banyoles on de moment, ja s'han acumulat 123 litres per metre quadrat. Tot i això, aquest no ha estat el mes que més ha plogut aquest 2015 a la capital del Pla de l'Estany, ja que al març s'hi van registrar 124 litres segons les dades registrades per l'observatori Meteobanyoles que dirigeix Enric Estragués. El març també va ser el més plujós a la localitat alt empordanesa de l'Estartit on es van acumular 77,3 litres, una xifra molt superior als 36,7 litres d'aigua que porten registrats aquest agost a l'observatori Meteolestartit, que encapçala Josep Pascual. Sorprèn que a Banyoles i a l'Estartit, la suma de les precipitacions acumulades entre gener i juliol és molt superior a la xifra gironina de 145 litres. Mentre que l'Estartit la supera en 28 litres (173), Banyoles la duplica amb 343 litres per metre quadrat, gairebé 200 litres de diferència.

A tot això, cal sumar-hi que aquest estiu acabarà sent un dels més càlids dels últims 130 anys a Girona, ja que es preveu que aquesta setmana tornin a pujar les temperatures.