Ja no queda a la presó cap dels 26 detinguts pels Mossos d’Esquadra en l’operació Pirineus contra el tràfic de drogues, que es va fer de forma simultància al barri de Font de la Pólvora de Girona, Sils, Llagostera i altres poblacions de la província a finals de juliol. De tots els arrestats, la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Girona havia decidit empresonar provisionalment i sense fiança cinc membres d’un clan dedicat, presumptament, al tràfic de drogues.

Els advocats del clan -Sergio Noguero, Carles Monguilod i Jordi Corominas- van presentar un recurs de reforma oposant-se a la mesura en considerar-la desproporcionada, alguns dels seus clients mancaven d’antecedents penals i sempre han residit a Espanya. Cal recordar que de les 26 detencions i 21 entrades i escorcolls en diferents domicilis els Mossos d’Esquadra només van comissar 290 grams de cocaïna, 700 grams d’heroïna i 75.000 euros en efectiu.

I ahir, la jutgessa va dictar un auto revocant la seva decisió d’empresonar-los provisionalment sense fiança per permetre que els cinc membres del clan eludissin la presó pagant una fiança de 10.000 euros cadascú. El canvi de criteri suposa tenir en compte els arguments esgrimits per la defensa, que posaven èmfasi en el fet que tots els seus clients tenien domicili conegut i família a la província i, per tant, hi ha menys risc de fugida.

La reforma de la instructora manté invariable la imputació de delictes contra la salut pública per al clan ja que en les entrades i escorcolls als seus domicilis es van trobar instruments relacionats amb el tràfic de drogues, plantes de marihuana i làmpades utilitzades per afavorir-ne el creixement, diners en efectiu d’origen desconegut i els telèfons mòbils que havien sigut punxats durant les investigacions policials.

Segons l’auto judicial, els cinc membres del clan que fins ahir eren a la presó s’encarreguen de proporcionar droga als altres imputats encarregats de la vendre-la a Font de la Pólvora i altres barris. Una de les parelles es dedica a la cocaïna i els altres tres implicats -entre els que també hi ha una parella- a l’heroïna. També subministren droga als toxicòmans i compradors esporàdics del barri.