El mosquit tigre continua fent la guitza a les comarques gironines. Aquesta vegada no parlem només de les picades però, sinó també de les infeccions que aquests insectes poden portar, com és el cas de la malaltia de la Chikungunya. Aquest virus es transmet i causa una malaltia febril aguda que dura des de dos a cinc dies, seguir d'un període de dolors a les articulacions de les extremitats (especialment canells i turmells), un dolor que pot persistir setmanes, mesos, i fins i tot en alguns casos anys.

Des de l'1 de maig de 2015 ja s'han confirmat una trentena de casos de les 41 sospites amb malaltia produïda per Virus Chikungunya a Catalunya. D'aquests, una desena van ser descartats i van deixar el nombre final en 30, dels quals 9 casos són els que s'han tractat a la Regió Sanitària de Girona.

S'ha confirmat que tots els casos de Catalunya són importats i tenen antecedents d'haver estat a l'Amèrica Central a zones on la transmissió de virus és activa i d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada. El 20% van arribar en fase de convalescència mentre que el 80% van arribar ja en fase virèmica.

Dels afectats 12 han estat homes i 18 més dones, en els dos grups partint de la franja de 8 a 64 anys. La mitjana d'edat està situada a 36,8 anys. El darrer cas virèmic va ser confirmat el dia 20 de juliol, dia en què l'afectat va començar a notar l'inici dels símptomes.

Primers casos a Gandía

Els que primer van detectar el contagi de Chikungunya en una persona a través de la picadura del mosquit tigre van ser els de Gandía aquest mateix agost de 2015.

Sanitat va declarar que s'havien d'extremar les precaucions i que les àrees on vivien les persones afectades havien de ser tractades. L'Ajuntament de la població valenciana va programar dues accions paral·leles. En primer lloc es va fumigar els llocs que podien tenir més potencial per ser focus de reproducció de l'insecte. I en segon lloc es van tractar els espais urbans prop de la casa de la persona infectada.

Alerta permanent

El Servei de Control i Prevenció del Mosquit Tigre és qui s'encarrega de gestionar l'activitat d'aquest mosquit. Segons Eduard Marquès, director d'aquest servei, la transmissió de malalties a través del mosquit és molt més senzilla del que sembla «Posem que una persona arriba de viatge i està infectada. Si a aquesta persona la pica un mosquit tigre el virus, que ha entrat al corrent sanguini, té la capacitat de multiplicar-se ràpidament. Quan el mosquit pica a una altra persona li'n transmet la malaltia de la primera».

Una de les darreres alarmes ha aparegut aquesta mateixa setmana a França, on ja s'han començat a donar casos de malalties transmeses per aquesta espècie dins del seu territori. Es tracta de dues persones que han adquirit el dengue a la ciutat de Nimes, sense que hagin viatjat fora del país. Això posa en evidència que aquestes malalties ja no només provenen de països tropicals, sinó que també es poden trobar a Europa. Vista la situació es demana extremar encara més la precaució a Catalunya.