La Comissió de Festes ja ha començat a repartir els programes de les primeres festes del Tura amb l'hospital lluny del centre. «Caldrà valorar-ho», va considerar Mar Roca (regidora de Festes per CiU). Roca va fer la referència a l'Hospital en la roda de premsa de presentació dels actes que va tenir lloc ahir a la sala de plens de l'Ajuntament. Segon ella, molta gent que es trobava amb un problema de salut se n'anava pel seu compte a la sala d'urgències de l'Hospital Sant Jaume. S'ha de tenir en compte que pel Tura, el centre d'Olot aplega milers de persones. Tantes que segons Miquel Casas (president de la Comissió: -«No fem més propaganda, perquè no la podríem absorvir».

En tot cas la previsió és que la presència hospitalària al centre sigui substituïda pel lloc d'assistència de la Creu Roja a la Sala la Carbonera, al Firal d'Olot.

Roca va assenyalar que la part fosca de les festes del Tura ha tingut una baixada important en els darrers tres anys. En aquest sentit va dir que «els informes de la Creu Roja i de la Policia Municipal dels darrers tres anys apunten cap a una baixada de les miccions al carrer i de les intoxicacions per excés de beure». La causa de les reduccions -segons el seu criteri- són que la Policia Municipal multa les miccions i que la festa tendeix al cívisme». «Més respecte al comú» és el que cada any demana l'alcalde, Josep Maria Corominas. Segons ell, la festa serveix per retrobar molts olotins que viuen fora de la ciutat i per fer un exercici de convivència amb els veïns.

136 actes al programa

Una suma de 136 actes, en els quals intervindran 65 grups musicals (de la Principal de la Bisbal a Teràpia de Shock) és l'aposta de la Comissió, de la Taula de Músics i de l'Ajuntament per fer de les Festes del Tura 2015 unes de les més concorregudes i divertides dels darrers anys.

El temor està en la pluja que va molestar en l'edició del 2014. Això no obstant, Mar Roca va indicar que per al 2015 la Comissió s'ha desviscut per aconseguir llocs coberts per a la major part dels actes en cas d'una pluja que -de moment i a setmanes vista- no es preveu.

En tot cas, les festes del 2015 tindran orientació en les noves tecnologies. Ahir, Xevi Ruiz (l'autor) va presentar l'aplicació que posarà una agenda de les activitats al telèfon portable dels assistents a la festa. «S'hi ressaltarà on es faran els actes i la situació de la Creu Roja», va explicar Ruiz. A hores d'ara -segons ell- l'aplicació ja es pot descarregar a través de Play Store.

El mapa que mostrarà a l'aplicació serà espès. «Perquè -va indicar- seguim el model de fer diverses actuacions a l'hora en diferents indrets». Unes actuacions que cada vegada tenen més presència a la tarda, un espai que abans estava més buit.

«A la tarda -va precisar Marc Busquets (responsable musical de la Festa)-, hi ha una ampliació del cicle concerts a la Font». Es tracta d'actuacions de caire tranquil pensades pel públic familiar que visita Olot atret per la festa. «Són concerts de jazz, swing i ballades de lindy hop», va precisar. En aquesta edició a més de a la Font de l'Àngel, el cicle abastarà el patí de l'antic Hospital Sant Jaume i la plaça Pia Almoina. També d'un caire més calmat seran les actuacions d'havaneres i de cançons mexicanes a la plaça del Carme. Les places seran l'escenari de les actuacions de la nit. «El passeig de la Muralla i la carpa jove a la Pia Almoia -va situar- seran els escenari de la música electrònica». Són alguns dels trets principals d'unes festes que tindran en la cercavila inicial un dels forts. El primer dia tindrà més orquestres i més figures de la faràndula al carrer que mai hi ha hagut a les festes.