Més que el ja mític i emblema de la Cerdanya Tren Groc, els turistes troben aquest agost un comboi que s'assembla més a un metro de gran ciutat. Els vagons del trenet que cada any rep milers de visitants en aquestes setmanes han patit durant les nits d'estiu reiterades accions de grafiters que n'han decorat les parets fins a qüestionar el mateix nom del tren, ja que de groc en queda ben poc.

Els grafiters han aprofitat les nits d'estiu, amb la comarca plena de visitants, per fer les seves accions contra el tren que uneix Vilafranca de Conflent amb La Tor de Querol.

Un dels combois del ferrocarril que han patit els atacs ha estat precisament un dels més renovats, sortit dels tallers de Besiers el mes de desembre passat amb un aspecte immaculat, segons han explicar membres del col·lectiu contra la desaparició del Tren Groc.

Atacs previs amb pintura per part dels grafiters han motivat la repintada d'alguns dels combois a càrrec dels responsables públics de la línia, però ni això ni la presència de càmeres de vigilància a l'estació de la Tor de Querol, on hi ha hagut els actes vandàlics, no ha estat suficient per aturar els nous atacs.

En els últims dos mesos, el tren ha rebut la visita dels grafiters en tres ocasions, cosa que no és nova. De fet, el popular tren, conegut a l'Alta Cerdanya i el Conflent com «el Canari», ja havia viscut atacs d'aquest tipus anys enrere.

La repetició de les pintades ha causat un gran malestar entre els molts aficionats al tren i usuaris de la part nord de la vall, que han omplert les xarxes socials de missatges de protesta.

Les pintades no han indignat tan sols els veïns de la Cerdanya i les autoritats ferroviàries, sinó també els turistes que, a pesar de tot, l'han utilitzat, malgrat que alguns dels grafits fins i tot tapen les finestres des de les quals haurien de poder veure el paisatge del Pirineu.

Usuaris del Tren Groc han demanat a través de les associacions que en defensen la supervivència més control policial i que s'aturin aquest tipus d'accions contra el ferrocarril.