El sindicat Metges de Catalunya (MC) proposa aprofundir en l'educació sanitària de la població i intensificar la formació mèdica continuada abans que recórrer a la imposició de sancions als metges que es posicionin contraris a la vacunació, tal com planteja el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) arran del cas del nen d'Olot mort per diftèria i que no estava immunitzat per decisió familiar.

El sindicat reconeix que el moviment antivacunes ha crescut i «pot esdevenir un problema de salut pública si no s'apliquen mesures dirigides a conscienciar la societat sobre la necessitat de la immunització». Assegura, a més, que el qüestionament genèric de les vacunes és «totalment reprobable», ja que no es fonamenta en l'evidència científica sinó que es tracta d'una «qüestió dogmàtica de caràcter sectari». La repercussió d'aquest tipus de comportament, alerta, té una repercussió directa sobre la salut la població, especialment sobre la dels infants.

Tot i això, en un comunicat el sindicat considera que abans de prendre «mesures extremes, com la imposició de la vacunació obligatòria o la persecució dels facultatius que s'oposen a les immunitzacions preventives», convé fomentar la funció pedagògica per contrarestar les campanyes contra les vacunes que d'un temps ençà han anat guanyant adeptes.

Pel que fa als anomenats metges antivacunes que l'organització assenyala com a «molt minoritaris», el secretari general de MC, Francesc Duch demana diferenciar entre els que s'oposen a les immunitzacions de forma global, que actuen professionalment de forma «reprovable», i els que qüestionen aspectes concrets relacionats amb l'eficàcia o la relació cost-benefici d'algunes vacunes.

En aquest sentit, troba «raonables i justificats» alguns dels dubtes que han suscitat vacunes, com la del papil·loma humà, o respecte a la determinació del calendari vacunal a l'hora de triar el millor moment per administrar les dosis que aconsegueixin una immunitat adequada enfront de la infecció que es vol prevenir, com la vacuna de la varicel·la.