Salut

La detecció precoç del càncer de còlon i recte s´amplia a tot Girona

El programa es va començar a implantar al Baix Empordà al 2013 i aquest any s'ha estès al Ripollès i la Garrotxa

27.08.2015 | 13:20

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) s'amplia a partir del mes vinent a tota la Regió Sanitària de Girona. El cribratge, que es va començar a introduir a la Regió al Baix Empordà el 2013 i que aquest any s'ha estès a la Garrotxa i al Ripollès, es començarà a estendre alhora a totes les comarques on encara no s'havia implantat, és a dir, al Gironès, Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà i l'Alt Maresme.

El mes vinent començaran a enviar-se les primeres cartes invitant a tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys –el col·lectiu amb més probabilitats de patir aquest tipus de càncer- de les primeres ABS per on s’estendrà: Girona 4 de Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes, l’Escala i Canet. Així, en aquest darrer trimestre un total de 14.161 veïns d’aquestes àrees rebran una carta a casa seva on se'ls explicarà el programa i se'ls informarà de com participar-hi.

Els veïns que hagin rebut la carta d’invitació i que vulguin participar-hi, s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa. L’interessat haurà de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l’establiment. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Si són negatius els resultats de les anàlisis, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat i se’ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o dirigir-se a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Implantació durant dos anys

El procés d’implantació és el mateix a totes les comarques, per àrees bàsiques de salut (ABS) i durant dos anys fins a tenir cobert tot el territori, un total de 144.206 habitants. S’estima que s’adherirà al programa el 50% de la població i que s’hauran de realitzar unes 3.800 colonoscòpies. La unitat d’endoscòpies de l’Hospital de Santa Caterina serà la de referència per als habitants del Gironès, Pla de l’Estany i Selva Interior; els de l’Alt Empordà s’hauran de dirigir a l’Hospital de Figueres i els de la zona de l’Alt Maresme i la Selva Marítima tenen com a referència la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (hospitals de Sant Jaume de Calella i Comarcal de Blanes) en cas que s’hagin de realitzar una colonoscòpia.

Aquest programa, situat en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 de potenciar els aspectes preventius, està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. L'organització ha implicat la coordinació dels col·legis de farmacèutics de Girona i Barcelona –per les ABS de l’Alt Maresme-, l'atenció primària, les unitats d'endoscòpies dels hospitals comarcals i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), tot plegat amb el suport de la Regió Sanitària del CatSalut.

Per tal de poder estendre el programa a tota la Regió, aquest mes de setembre es duran a terme els últims preparatius previs: es farà la formació als farmacèutics i als professionals de l’atenció primària, s’habilitaran els sistemes d’informació per garantir la connectivitat entre l’Oficina Tècnica, el laboratori, i les unitats d’endoscòpies dels hospitals, i es farà la primera tramesa de cartes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema