Salut

La detecció precoç del càncer de còlon i recte s'amplia a tot Girona

El programa es va començar a implantar al Baix Empordà al 2013 i aquest any s'ha estès al Ripollès i la Garrotxa

27.08.2015 | 13:20

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) s'amplia a partir del mes vinent a tota la Regió Sanitària de Girona. El cribratge, que es va començar a introduir a la Regió al Baix Empordà el 2013 i que aquest any s'ha estès a la Garrotxa i al Ripollès, es començarà a estendre alhora a totes les comarques on encara no s'havia implantat, és a dir, al Gironès, Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà i l'Alt Maresme.

El mes vinent començaran a enviar-se les primeres cartes invitant a tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys –el col·lectiu amb més probabilitats de patir aquest tipus de càncer- de les primeres ABS per on s´estendrà: Girona 4 de Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes, l´Escala i Canet. Així, en aquest darrer trimestre un total de 14.161 veïns d´aquestes àrees rebran una carta a casa seva on se'ls explicarà el programa i se'ls informarà de com participar-hi.

Els veïns que hagin rebut la carta d´invitació i que vulguin participar-hi, s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa. L´interessat haurà de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l´establiment. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Si són negatius els resultats de les anàlisis, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat i se´ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d´una colonoscòpia diagnòstica. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o dirigir-se a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Implantació durant dos anys

El procés d´implantació és el mateix a totes les comarques, per àrees bàsiques de salut (ABS) i durant dos anys fins a tenir cobert tot el territori, un total de 144.206 habitants. S´estima que s´adherirà al programa el 50% de la població i que s´hauran de realitzar unes 3.800 colonoscòpies. La unitat d´endoscòpies de l´Hospital de Santa Caterina serà la de referència per als habitants del Gironès, Pla de l´Estany i Selva Interior; els de l´Alt Empordà s´hauran de dirigir a l´Hospital de Figueres i els de la zona de l´Alt Maresme i la Selva Marítima tenen com a referència la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (hospitals de Sant Jaume de Calella i Comarcal de Blanes) en cas que s´hagin de realitzar una colonoscòpia.

Aquest programa, situat en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 de potenciar els aspectes preventius, està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. L'organització ha implicat la coordinació dels col·legis de farmacèutics de Girona i Barcelona –per les ABS de l´Alt Maresme-, l'atenció primària, les unitats d'endoscòpies dels hospitals comarcals i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), tot plegat amb el suport de la Regió Sanitària del CatSalut.

Per tal de poder estendre el programa a tota la Regió, aquest mes de setembre es duran a terme els últims preparatius previs: es farà la formació als farmacèutics i als professionals de l´atenció primària, s´habilitaran els sistemes d´informació per garantir la connectivitat entre l´Oficina Tècnica, el laboratori, i les unitats d´endoscòpies dels hospitals, i es farà la primera tramesa de cartes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema