Després que dimarts el Govern aprovés el decret d’ordenació dels ensenyaments d’educació secundària ja han aparegut les primeres reaccions respecte a aquest tema des dels sindicats gironins. El primer dels fets que precisament més s’ha criticat ha estat que s’hagi publicat a només tres setmanes de l’inici de l’escola, segons els representants un temps insuficient per a la preparació del professorat.

«No trobem bé que s’hagi improvitzat això a una setmana de l’inici escolar dels docents i a tres dels nens i nenes. Això no pot crear més que desconcert i per això considerem que esta totalment fora de lloc. Al mes de juliol ja s’havia enviat alguna cosa però no podiem imaginar que seria una aplicació tant immediata. No és oportú que el Departament doni instruccions a 5 dies d’obrir les portes dels centres.» ha declarat David Pérez, el portaveu de Comissions Obreres (CCOO) de Girona.

Malgrat que la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha posat èmfasi en que els canvis respecte als horaris i els noms de les assignatures seràn mínims, però des dels sindicats no opinen el mateix. El portaveu de la USTEC-STEs de Girona, Xavier Díez, opina que no és tant senzill. «Creiem que les escoles no han de fer cas a totes aquestes decisions. Hi ha questions organitzatives molt complicades de retocar ara mateix». La FAPAC també creu que després de la tasca feta canviar certes coses no és del tot pràctic. Alex Castillo, el seu president comenta que «Si no fos per a aquest curs sí, però a priori és molt utòpic plantejar un canvi d’aquest tipus a una setmana vista. Treballar en més projectes i fer una renovació pedagògica si no s’ha fet res abans no és tant factible.»

Una de les mesures és que es reforçarà el programa educatiu amb un total de 35 hores més de matemàtiques, així com la llengua estrangera al llarg de tot el cicle de la ESO, una mesura que no agrada massa. Xavier Díez afirma que hi ha altres solucions possibles. «Hauria estat desitjable posar més professors i fer més desdoblaments enlloc d’augmentar el nombre d’hores en aquest cas. Compartim l’aspiració que cal millorar en aquests àmbits però creiem que seria més efectiu enlloc de posar un professor, posar-ne dos i desdoblar la classe. És veritat que es diu que no hi ha gaires diners però és que si Catalunya dediqués tants diners als privats i concertats i s’utilitzessin per diversificar els recursos es podria fer tot de manera diferent.»

Un altre dels temes que ha encès més als sindicats ha estat la decisió referent a la religió. La matèria de cultura i valors ètics s'articula entorn del pensament humanista i de base filosòfica i és l’alternativa a la religió, que es pot cursar com a alternativa a aquesta. Aquesta dualitat no agrada i segons Castillo no és viable vincular aquest ensenyament com una assignatura curricular avaluable. «Nosaltres des de la FAPAC el que podem fer es recomanar als pares que no facin l'assignatura de religio. El currículum de religio passa a ser una cosa que fa un gir important cap al catequisme i la doctrina, i per tant, no hauria de ser avaluable. Són coses que han d’impartir les esglésies i parròquies que per això hi són».

Desprestigi de la LOMCE

Des de la seva creació, la llei ha tingut una molt mala rebuda a l’àmbit català, sobretot per part del col·lectiu educatiu. És per això que la USTEC-STEs de Girona no esperava una afirmativa per part de la Generalitat a les noves mesures. «Esperavem una oposició ferma per part de Rigau i no pas aquesta adaptació dels currículums «a la catalana» que s’ha dut a terme» assegura el portaveu Xavier Díez.

La FAPAC, segons Alex Castillo, creu que «de fet la LOMCE no arribarà tan sols fins a final de curs. Donar un desplegament a una llei que té un futur tan negre és una irresponsabilitat. Quan hi hagin les eleccions esperem donar el passaport definitiu a lleis tant pre-democràtiques com ho és aquesta».

Finalment des de Comissions Obreres, David Perez, el seu portaveu diu que la cosa no quedarà aquí. «Encara no hi ha un full de ruta futur però el setembre serà un mes de mobilitzacions i no només per les darreres decisions que s’han près. Hi ha molts temes pendents amb la conselleria».