Amplien el cribratge de cÓncer de c˛lon i recte a tot Girona a partir del setembre

El programa de detecciˇ precoš es va comenšar a desplegar el 2013 al Baix EmpordÓ i, enguany, al RipollŔs i la Garrotxa

29.08.2015 | 07:51
Salt serÓ centre de referŔncia al GironŔs, Pla de l┤Estany i Selva Interior.
Salt serÓ centre de referŔncia al GironŔs, Pla de l┤Estany i Selva Interior.

El Departament de Salut amplia el Programa de detecciˇ precoš del cÓncer de c˛lon i recte (PDPCCR) a partir del mes vinent a tota la Regiˇ SanitÓria de Girona. El cribratge del cÓncer colorectal, que es va comenšar a introduir al Baix EmpordÓ el 2013 i que aquest any s'ha estŔs a la Garrotxa i al RipollŔs, es comenšarÓ a desplegar alhora a totes les comarques on encara no s'havia implantat, Ús a dir, al GironŔs, Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt EmpordÓ i l'Alt Maresme.

A partir del setembre comenšaran a enviar-se les primeres cartes convidant tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys -la poblaciˇ diana, el colĚlectiu amb mÚs probabilitats de patir aquest tipus de cÓncer- de les primeres ABS per on s'estendrÓ: l'ABS Girona 4 (TaialÓ), Santa Coloma de Farners, Blanes, l'Escala i Canet. Durant el darrer trimestre de l'any, un total de 14.161 ve´ns d'aquestes Órees rebran una carta a casa seva on se'ls explicarÓ el programa i se'ls informarÓ de com participar-hi.

Qui hagi rebut la carta d'invitaciˇ i vulgui participar-hi, s'haurÓ de dirigir a una farmÓcia adherida al programa. L'interessat haurÓ de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurÓ un codi d'identificaciˇ personal. A la farmÓcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l'establiment. El mŔtode de cribratge es fa a partir d'una anÓlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Si els resultats sˇn negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarÓ d'aquest resultat i se'ls tornarÓ a convidar al cap de dos anys. Si sˇn positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endosc˛pies del centre respectiu, on se'ls informarÓ del resultat i del procÚs a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realitzaciˇ d'una colonosc˛pia diagn˛stica.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarÓ al pacient quŔ cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc Ús baix, una segona exploraciˇ al cap d'un temps (1 o 3 anys) o dirigir-se a un centre de diagn˛stic i tractament en el cas que es confirmi la presŔncia de cÓncer.

El procÚs d'implantaciˇ Ús el mateix a totes les comarques, per Órees bÓsiques de salut i durant dos anys fins a tenir cobert tot el territori, un total de 144.206 habitants.

S'estima que s'adherirÓ al programa el 50% de la poblaciˇ i que s'hauran de realitzar unes 3.800 colonosc˛pies.

La unitat d'endosc˛pies de l'hospital de Santa Caterina de Salt serÓ la de referŔncia per als habitants del GironŔs, Pla de l'Estany i Selva Interior; els de l'Alt EmpordÓ s'hauran de dirigir a l'Hospital de Figueres i els de la zona de l'Alt Maresme i la Selva MarÝtima tenen com a referŔncia la Corporaciˇ de Salut del Maresme i la Selva (hospitals de Sant Jaume de Calella i Comarcal de Blanes) en cas que s'hagin de realitzar una colonosc˛pia.

L'organitzaciˇ ha implicat la coordinaciˇ dels colĚlegis de farmacŔutics de Girona i Barcelona -per l'Alt Maresme-, l'atenciˇ primÓria, les unitats d'endosc˛pies dels hospitals comarcals i l'Oficina TŔcnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'AssistŔncia SanitÓria, amb el suport de la Regiˇ SanitÓria del CatSalut.

Per tal de poder estendre el programa a tota la Regiˇ SanitÓria, aquest mes de setembre es duran a terme els ˙ltims preparatius previs. Concretament, es farÓ la formaciˇ als farmacŔutics i als professionals de l'atenciˇ primÓria, s'habilitaran els sistemes d'informaciˇ per garantir la connectivitat entre l'Oficina TŔcnica, el laboratori, i les unitats d'endosc˛pies dels hospitals, i es farÓ la primera tramesa de cartes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

QuŔ fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

QuŔ fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant MartiriÓ

QuŔ fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

QuŔ fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant MartirÓ

La regressiˇ dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressiˇ dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes Ús źla reducciˇ dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a AlbanyÓ...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

M˙sica, teatre fires i festes formen part de la nostra selecciˇ

Enllašos recomanats: Premis cinema