La ciutat de Girona es continua preparant per rebre els actes d'homenatge a Fidela, Josefa i Facunda, les tres germanes màrtirs de l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona que seran beatificades a la Catedral de la ciutat. Els actes que s'engloben dins de la programació començaràn el 4 de setembre i s'allargaràn fins al dia 6.

En l'organització dels actes d'homenatge participaran aproximadament unes 150 persones entre religioses, voluntaris i professionals. Fins ara ja s'hi han inscrit unes 1.200 persones, tot i que es calcula que el número final de participants estigui al voltant dels 2.000. Molts d'ells arribaran amb autobusos que s'han posat a disposició dels peregrins des de diferents punts de l'Estat.

No només estaran presents els devots de l'Estat, sinó també alguns vinguts d'Itàlia, França, Guinea, Camerun, Rwanda, Colòmbia, Mèxic, Veneçuela o bé Argentina.

Els actes d'homenatge començaran el divendres 4 de setembre amb l'acollida de peregrins al Palau de Congressos de Girona, seguit de la celebració de les vigílies solemnes a la basílica parroquial de Sant Feliu.

El dia següent tindrà lloc la històrica cerimònia de beatificació. El dissabte, la catedral obrirà portes a les 9.00h i dues hores més tard s'iniciarà la missa presidida pel cardenal italià Angelo Amato. Per a aquelles persones que no puguin accedir al temple, s'habilitarà una pantalla gegant a la plaça de la Catedral. Tanmateix, l'esdeveniment es podrà seguir en directe a través del web oficial de la beatificació.

Algunes autoritats han confirmat la seva assistència a l'acte com són Jorge Fernández Díaz, ministre d'Interior en representació del Govern espanyol així com de Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya. També s'espera l'assistència del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, així com de Pere Vila i Fulcarà, president de la Diputació de Girona. Hi seran també presents alguns diputats i representants de diferents formacions polítiques.

Els 7.000 euros recaptats a través de les inscripcions es destinaran íntegrament a les entitats benèfiques Metges sense Fronteres i Iglesia Necesitada, que treballen amb els afectats per la persecució religiosa a Síria i per la crisi migratòria del Mediterrani.

Les germanes beatificades

Les germanes màrtirs que seran beatificades la setmana que ve, i que pertanyien a l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, són Fidela Oller , Facunda Margenat i Josefa Monrabal. Les tres van oferir testimoni de fidelitat a Jesucrist en ser assassinades per la seva condició de religioses en la persecució religiosa que va tenir lloc del 1931 al 1939.

Fidela Oller va exercir la seva tasca a localitats gironines com Banyoles, Girona, Olot, Malgrat de Mar, Camprodón i Palamós. Per la seva banda, la germana Josefa Monrabal, destinada a la capital gironina, és recordada per la seva humilitat i elegància en el tracte als malalts. Ambdues van ser martiritzades en el camí de Xeresa.

La tercera de les màrtirs, la germana Facunda Margenat, també va exercir a diversos municipis del Baix Empordà, entre d'altres, tot i que vivia a Barcelona en el moment del martiri.

Un institut amb història

Fundat l'any 1870 per la fundadora Maria Gay Tibau, l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona (IRSJG) desenvolupa la seva tasca en els àmbits de la salut, l'educació i l'assistència geriàtrica, acompanyant la malaltia, la vellesa i la marginalitat.

Actualment l'Institut està present a tres continents (Europa, Amèrica Llatina i Àfrica). Així, més de 400 germanes col·laboren en les 54 comunitats repartides arreu del món. L'obra social de l'Institut té com a finalitat l'atenció en els centres de proximitat europeus així com l'assistència de les necessitats de països i zones d'Àfrica i Amèrica Llatina. Hi destaquen projectes concrets com els centres d'assistència i promoció de la salut. L'acció de l'obra social impacta de forma positiva en més de 200.000 persones anualment.