El grup de Convergència al Congrés i al Senat van presentar ahir les esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2016 en referides a les inversions territorials a les comarques gironines. Del total de 625 que s'han presentat 63 fan referència a la demarcació de Girona i estàn valorades en 160,7 milions d'euros.

Entre aquestes hi ha obres pendents de realització o algunes de millora de les infraestructures com el desdoblament de la N-II, el desdoblament de l'Eix Pirineic, inversions en costes i camins de ronda, la línia de Barcelona a Puigcerdà, o bé més inversions en matèria de rodalies.

El diputat de CDC per Girona, Jordi Xuclà, ha explicat que «amb la presentació d'aquestes esmenes el que es busca és un tracte just per Catalunya corregint el dèficit d'inversions, en concret pel que fa a les comarques gironines. La inversió estatal hauria de ser d'un 18% quant actualment només és d'un 10%. La nostra proposta pretén augmentar-ho fins el número que decreta l'Estatut. Només estem demanant allò que de fet ens pertany».

També ha justificat que «és lamentable que Girona amb el 117% de la renta per càpita de l'estat espanyol sigui la penúltima en inversió territorial en els PGE pel 2016. És una demostració del maltracta de l'estat respecte les comarques gironines amb una clara intencionalitat política».

Xuclà ho ha afirmat fent referència al document del Partit Popular de l'any 2000 en què el PP exposava el «Pla d'infraesctructures 2000-2007». Segons el diputat de CDC, «En aquest document es contemplava que 46 quilòmetres d'autovia entre Olot i Figueres, com també els 93 quilòmetres de l'autovia Tordera Girona. És a dir un total de 139 quilòmetres que el PP es comprometia a acabar l'any 2007. Estem a finals del 2015 i de moment res».

Un altres dels temes que s'ha posat sobre la taula, i que s'engloba a la vegada com una de les esmenes presentades és la rehabilitació de la Casa Natal de Salvador Dalí. Els de convergència han valorat positivament que el Partit Popular de Girona hagi inclòs una partida referent al tema però continuen defençant que no n'hi ha prou. Segons Xuclà «Demanem al senyor Millo que es treballi més per les comarques gironines, més enllà de la Casa de Salvador Dalí».

Xuclà ha fet aquestes declaracions acompanyat pel també diputat de CDC Carles Pàramo i el senador Joan Bagué en la roda de premsa que es va celebrar ahir al matí. Per Xuclà «des de CDC busquem la reactivació de l'economia i volem uns PGE orientats a que l'estat espanyol no cometi els mateixos errors que van portar-nos a la crisi econòmica».

Carles Pàramo, per contra, va accentuar la problemàtica de les costes catalanes, les quals no han rebut cap inversió per part dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2016. Segons el diputat «Els camins de ronda així com els passejos marítims influèixen molt en l'economia del turisme. Des de l'Estat es relaciona masses vegades el turisme amb allò que es més aviat folklore, però no és suficient. Els turistes es mouen per moltes altres coses, i és per això que cal tenir unes platjes ben cuidades i un entorn bonic».