Les detencions de la família Sumarroca el passat mes de juliol ha portat la Guàrdia Civil fins als Ajuntament de Figueres i Lloret per fer-se amb dos expedients d'obres públiques de l'any 2009 a càrrec del Pla Zapatero. L'objectiu del titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'El Vendrell, que investiga el cas del suposat pagament de comissions il·legals a Convergència per part de la constructora Teyco a l'Ajuntament de Torredembarra, és determinar si a través de les adjudicacions a la constructora en els expedients de Figueres i Lloret també es va pagar el famós 3% al partit. Ambdós expedients són de l'any 2009, quan l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, era alcalde de la ciutat empordanesa i l'exdiputat i recentment jutjat per vincles amb la màfia russa, Xavier Crespo, ho era de la vila de la Selva.

A banda de l'entrada als dos ajuntaments gironins, la Guàrdia Civil també va anar a buscar expedients al consistori de Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès. Va entrar de forma simultània en els quatre.

A Figueres, tres agents de la benemèrita i una secretària judicial es van personar quan faltaven pocs minuts per les deu del matí i en van sortir tres hores després amb tres caixes de documentació. Concretament buscaven l'expedient d'una de les obres que la constructora Teyco havia fet per a la ciutat. Es tracta de l'adjudicació, per 1.443.623,15 milions de les obres de la construcció de la piscina descoberta, inclosa dins del Fons Estatal d'Inversió Local -conegut com a Pla Zapatero- i construïda l'any 2009, quan l'ara conseller Santi Vila era alcalde de la ciutat.

Els agents únicament van reclamar aquesta documentació malgrat que Teyco també es va fer càrrec de la segona fase de remodelació de l'antic convent dels Caputxins per a convertir-lo en auditori.

L'actual alcaldessa del consistori, Marta Felip (CDC) no va estar present durant la visita de la Guàrdia Civil i va mantenir en tot moment la seva agenda d'actes, on va assistir a una trobada amb infants en el marc de l'Acustiqueta. L'àmplia presència de mitjans de comunicació, dels vehicles de la Guàrdia Civil i de dos agents que custodiaven la porta va provocar una gran expectació a la plaça de l'Ajuntament. Desenes de curiosos prenien fotografies i preguntaven què estava passant. Alguns, fins i tot, especulaven amb la possibilitat que a l'edifici hi hagués una personalitat «important», d'altres demanaven «neteja» a l'Ajuntament i alguns vinculaven l'afer al procés català.

L'alcaldessa va assegurar que l'equip de Govern estan molt tranquils respecte de l'expedient que, diu, té tots els procediments legals i tots els informes tècnics corresponents. «No és agradable que vingui la Guàrdia Civil però respecte al temor d'una possible il·legalitat a l'Ajuntament, estem tranquils», va afirmar després de l'operació policial.

Felip va desvincular l'operatiu policial de la convocatòria d'eleccions plebiscitàries. «El més fàcil seria dir que s'emmarca en aquest context de precampanya electoral però jo no em limito aquí. Malauradament els alcaldes ens hem d'acostumar a que estem exposats a aquestes operacions mediàtiques que després queden en un expedient».

A Lloret de Mar

L'entrada a l'Ajuntament de Lloret va ser més breu. Només els va caldre un quart d'hora perquè d'allà van haver de marxar en companyia del secretari municipal fins a l'arxiu de Lloret per anar a buscar l'expedient que requerien. Es tracta també de l'adjudicació a Teyco i J.Buch -van formar una UTE- de les obres d'adeqüació del parc de Can Xardó quan l'exdiputat Xavier Crespo (CDC) era l'alcalde. Una obra d'1.787.400,40 milions. Des de l'ajuntament van voler deixar clar que durant el perío de de presentació de pliques es van presentar un total de catorze empreses.

Aquesta obra ja va aixecar polèmica en el seu moment perquè la proposta del govern de Crespo era destinar 3,3 milions d'euros a la millora de Can XArdó i la millora de transport d'aigua potable des del dipòsit del Vilar fins a la urbanització Lloret Verd i l'oposició va qüestionar aquesta inversió tan gran. El govern es va veure obligat a retirar part del previst en aquestes obres per acceptar algunes de les peticions que l'oposició havia sol·licitat.

L'actual alcalde de la població, Jaume Dulsat (CDC) va assegurar que «fa tres mesos que estem al capdavant de l'ajuntament i desconec de què es tractava l'obra». D'aquesta manera buscava desvincular-se d'aquesta investigació. «No és un tema agradable però si la Guàrdia Civil demana un expedient, nosaltres el proporcionem», va afirmar.

Els Land Rover de la Guàrdia Civil també van arribar a la mateixa hora als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Sant Celoni. En el primer van endur-se l'expedient de contractació de l'edifici Rabassaires, que data de 2008, i es tracta de la construcció de 70 pisos de protecció oficial adjudicats a Teyco, que va guanyar entre 15 empreses que van presentar-se al concurs.

A Sant Celoni, la Guàrdia Civil va requisar l'expedient de construcció de l'edifici Sax Sala, que també es va adjudicar el 2009 amb el Pla Zapatero.