La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil van registrar ahir la fundació Catdem i el despatx del seu administrador, a la seu de CDC, per ordre del titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'El Vendrell que en el marc de l'Operació Petrum 2 investiga si va cobrar comissions il·legals de la constructora Teyco a canvi d'obres públiques en ajuntaments controlats per la formació.

Els agents van registrar durant prop de vuit hores la seu de la fundació Catdem, a la qual es creu que Teyco va pagar comissions del 3% de l'import d'obres públiques municipals, la majoria d'elles finançades amb fons de l'Estat procedents del «pla Zapatero» entre 2009 i 2010.

Al registre de la seu de Catdem, on la Guàrdia Civil ha confiscat diverses caixes amb documentació i ordinadors, es va sumar també la del domicili a Barcelona de Daniel Osàcar, tresorer de CDC fins a desembre del 2010 i exadministrador de la fundació Catdem.

A la recerca de documentació que no han localitzat a la seu de Catdem -fundació que també es sospita va emmascarar el pagament de comissions il·lícites de Ferrovial a CDC a través del Palau de la Música-, el jutge va ordenar també el registre del despatx de l'administrador de la fundació i del partit Andreu Viloca, que està situat a la seu central de la formació a Barcelona.

A més, acompanyats de Daniel Osàcar, els guàrdies civils van examinar els correus electrònics de l'extresorer, que des d'un ordinador situat a la seu de CDC els va facilitar l'accés al seu compte. Osácar va dimitir del seu càrrec després de ser imputat en el cas Palau sota unes acusacions similars. De fet, actualment està acusat i pendent de judici, en el que s'enfronta a set anys i mig de presó i una reclamació de 20 milions d'euros.

L'extresorer està acusat juntament amb l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, d'apropiar-se de fons públics i privats del Palau de la Música i conformar un «entramat delictiu» juntament amb Ferrovial i càrrecs de CDC per al «finançament il·lícit» de la formació política entre els anys 1999 i 2000, a canvi d'adjudicacions d'obres públiques.

Teyco ho nega

En un comunicat remès als mitjans de comunicació, la constructora Teyco va negar «rotundament» que les seves donacions a Catdem o a fundacions vinculades a altres partits polítics «hagin tingut un fi il·lícit relacionat amb el tràfic d'influències» i va subratllar que ha efectuat aportacions a organitzacions «de divers signe».

Tanmateix, entre la documentació que es va trobar a casa del conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca, es van trobar un seguit de contractes públics amb diferents imports i unes xifres que coincidirien amb el 3% de l'import d'adjudicació de l'obra. En algunes ocasions hi ha quantitats pagades a CatDem. I la Fiscalia Anticorrupció considera que els manuscrits són clarament indiciaris del pagament de comissions.

En principi, la benemèrita té previst investigar una trentena de contractes entregats per 15 municipis catalans convergents, tot i que ahir només van entrar a quatre consistoris com per fer una primera aproximació i assegurar indicis.