Un 40% dels veïns d'Argelaguer van votar, ahir, a la consulta programada per l'Ajuntament. Com que hi van participar més del 35% del total de veïns, el consistori ha donat per vàlida l'exposició del parer dels veïns que han votat. La localitat té 346 habitants. El motiu de la demanda de l'opinió dels veïns va ser la conveniència o la inconveniència de construir un aparcament al nucli antic. Ahir, els partidaris de l'aparcament van guanyar amb un 75% dels vots a favor i només un 22% dels participants hi van votar en contra.

Les votacions van tenir lloc de les 9 del matí a les 3 de la tarda al Casal. Hi estaven convocats tots els majors de 16 anys. Abans -el divendres-, va haver-hi una reunió informativa, també al Casal.

Les opcions eren votar a favor del projecte proposat per l'Ajuntament. Els arguments de l'Ajuntament eren que l'aparcament cobreix la necessitat d'ubicació de vehicles que aparquen escampats pels carrers del nucli antic, recuperar el trànsit rodat a la zona de l'Era, garantir el pas a la rectoria i avançar cap a la creació d'una zona de vianants al nucli antic.

Els partidaris del no (encapçalats per Argelaguer en transició) argumentaven que el projecte de l'Ajuntament representava un luxe i una irresponsabilitat, en un país sobreendeutat. Proposaven que els diners destinats per l'aparcament s'utilitzessin per coses urgents. Com a exemples, posaven la sanitat, els menjadors socials i l'educació. La seva proposta era fer un hort a l'espai.

Després de diverses reunions informatives, els partidaris de fer l'hort i l'Ajuntament van acordar que l'única manera d'arribar a una decisió consensuada era demanar el parer dels veïns en una consulta. El perill estava en la possibilitat que la major part dels veïns passés d'anar a votar. O el que és el mateix que només anessin a votar els veïns més compromesos.

Així, els partidaris de le dues possibilitats van fer una acció informativa. Van programar reunions i van repartir fulletons explicatius dels arguments. Hi van posar plànols, fotografies i frases destacades. Al final, el percentatge va arribar als límits demanats per l'Ajuntament i, a més, el resultat li va ser satiusfactori.

"Tots contents", va considerar ahir l'alcalde, Artur Ginestà (IPA). Ara l'Ajuntament adjudicarà el projecte i anirà per començar les obres. La previsió és que abans del 2016, al nucli antic d'Argelaguer hi hagi un aparcament amb capacitat per ubicar els 15 vehicles que solen estar escampats de manera lliure pel carrer.