És evident, però, que -més enllà del procés sobiranista- l'element que ha monopolitzat el debat polític tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat espanyol els darrers anys han estat els caos de corrupció.

Una citació a declarar en judici oral va obligar, per exemple, que l'exalcalde de lloret de Mar, Xavier Crespo, abandonés el seu escó a la cambra catalana i hagués de ser substituit per Isabel Muradàs i Vàzquez el juny, quan faltaven només dos mesos per posar punt i final a la legislatura. En el cas del Parlament, l'expressió més clara ha estat la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política: la Comissió Pujol. Marc Vidal, d'ICV i candidat de Catalunya Sí que es Pot per Girona a les properes eleccions; Sergi Sabrià, portaveu d'Esquerra Republicana; i el popular Enric Millo són els tres únics diputats gironins que n'han format part.

D'altra banda, no deixa de ser rellevant que -excepte Pere Vila- tots i cadascun dels diputats gironins de la desapareguda Convergència i Unió presentessin una proposta de resolució en el si del "debat general sobre l'objecte, l'abast, els antecedents i les responsabilitats del cas de l'empresa pública Innova". Un cas, juntament amb el cas Shirota que se'n deriva, que va destapar-se a Reus el 2012 després d'una denúncia del regidor de la CUP David Vidal i que va tenir com a conseqüència, per exemple, la imputació de càrrecs vinculats tant a CiU -que aleshores acabava d'accedir al govern municipal- com del tripartit anterior -PSC, ERC i ICV- o del PP.

Per tot plegat, resulta més necessari que mai -sense caure en la trampa de creure que és suficient- un exercici de transparència com el que representa la publicació de les declaracions de rendes, de béns, d'activitats i de càrrecs de tots els diputats del Parlament.