Les comarques gironines han registrat un augment de l'ocupació durant els mesos de juliol i agost d'aquest any en comparació amb el mateix període de temps del 2014. En concret, ha crescut un 8% l'ocupació durant el mes de juliol i un altre 6% aquest agost en comparació amb l'any passat. Així ho ha explicat la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona.

Aquesta és una situació que, des del sector, relacionen amb el bon temps que ha fet durant tot aquest estiu, la lleugera recuperació econòmica que assenyalen des de les administracions públiques i en gran mesura a les incidències i atacs que s'han produït a d'altres països banyats pel Mediterrani, competidors de la Costa Brava, que fins ara acollien un gran nombre de turistes cada estiu. A grans trets, la zona de la Costa Brava, la Garrotxa i l'Alt Empordà han estat les zones on s'han registrat les ocupacions més altes, amb números entre el 70 i 75% al juliol i 80 i 90% aquest agost.

La majoria dels turistes que han vingut eren famílies i parelles de mitjana edat de la demarcació de Barcelona. Una bona part també han vingut d'altres països. Pel que fa al turisme estranger, gran part eren francesos seguits de britànics, alemanys i alguns visitants vingut de Bèlgica.

D'altra banda, les cases rurals del litoral gironí han fregat el ple absolut durant aquest mes d'agost i, els establiments situats a les zones interiors, han registrat ocupacions d'entre el 70 i 80%, un 15% més que l'any passat. "Ha estat una temporada molt bona, ja firmaria perquè l'any vinent torni a ser igual que ho ha estat aquesta", ha resumit el president de l'Associació de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas. Pel que fa als càmpings gironins, els establiments han assolit les expectatives que havien estat marcades i han arribat a una ocupació mitjana del 85% durant aquest mes d'agost.

De cara a setembre, el sector assenyala que no poden avançar encara gaires dades ja que depenen de les reserves d'última hora que estaran com cada any molt guiades per la meteorologia. En principi es preveu que la majoria dels turistes visitin les comarques gironines durant la primera quinzena del mes de setembre i s'hi estiguin aproximadament entre dues o fins i tot tres nits.

Optimisme generalitzat

El sector turístic català tancarà aquest mes d'agost amb moderada satisfacció després d'haver-se pogut recuperar d'un juliol més aviat irregular. La costa ha obtingut ocupacions per sobre del 90%, com és el cas del Maresme i de la Costa Brava on s'ha registrat un increment del 8% respecte a l'agost passat. A la demarcació de Lleida també s'han registrat un 5% de pernoctacions més amb més visitants en actius com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el Tren dels Llacs. A les comarques centrals i a les Terres de l'Ebre, el turisme rural ha deixat un balanç positiu.

Davallada del turista rus

La devaluació del ruble i el conflicte ucraïnès han fet que, aquest estiu, s'hagi notat una important disminució del turisme rus, sobretot a la demarcació de Tarragona, de fins a un 50%.

Un fet que ha complicat la temporada, sobretot, als hotels de la Costa Daurada, que han vist com, després d'uns mesos de juny i juliol força fluixos, la xifra d'ocupació fins al 15 d'agost s'ha quedat per sota del 90%, quan durant l'estiu de l'any passat es va superar fins i tot el 92%.

Amb les dades a la mà, l'estiu ha estat "dur i difícil" per als 86 establiments hotelers de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, sobretot per la davallada d'aquest 50% del turisme de nacionalitat russa que venia abans a la zona.

Des de principis d'any i fins al 31 de juliol hi ha hagut 553.754 pernoctacions menys de clients d'aquest origen, que no s'han pogut compensar malgrat haver-ne recuperat unes 400.000 amb visitants d'altres mercats. Part del forat que ha deixat el turista rus s'ha cobert amb un augment de clients de l'Estat espanyol, britànics i irlandesos, però malgrat tot encara ha estat "insuficient".

Als allotjaments rurals de les Terres de l'Ebre, tot i que el juliol també ha estat dolent, a l'agost han aconseguit salvar els mobles amb un 90% d'ocupació i amb reserves de darrera hora.

La portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre), Imma Masià, no descarta que les altíssimes temperatures del mes de juliol provoquessin que el turista escollís destinacions més d'interior i muntanya també pel que fa a aquesta zona. "El temps ha influït d'una manera molt clara per tenir un bon agost", ha apuntat la portaveu.

Finalment amb referència als càmpings, aquests s'han mantingut més estables i esperen superar la xifra del 2014, amb un 75% d'ocupació durant l'estiu, tres punts per sobre de les xifres registrades l'any passat. Aquí és on s'ha notat un increment del client català paral·lelament el turista que ha vingut de la resta de l'Estat espanyol.

Tot i la satisfacció, la presidenta de l'Associació dels Càmpings del Camp de Tarragona i l'Ebre, Berta Cabré, ha detallat que l'estiu ha estat més positiu per a l'allotjament de tipus bungalous o mobil home, que es el que es reserva amb més anticipació, que no pas per a l'acampada i el caravàning, que és el que es considera més improvisat que no pas l'altre.