Pol Molinos, un nen de 5 anys de Caldes de Montbui afectat per una greu malaltia minoritària, la hiperglicinèmia no cetòsica, participarà al XXX Triatló de Catalunya que es farà a Banyoles el pròxim 5 de setembre amb l'ajuda de cinc persones més. Es tracta d'una malaltia metabòlica d'origen genètic que provoca una lesió cerebral amb un retard de desenvolupament intel·lectual i psíquic acompanyat d'una epilèpsia severa. Només hi ha 500 casos a tot el món, dels quals 3 són a Catalunya i 10 a l'Estat espanyol.

Darrere d'aquesta iniciativa hi ha Proyecto Pol, una entitat que va néixer arran de la malaltia del nen amb l'objectiu de recaptar fons per poder trobar una cura.

Un dels principals objectius és recaptar diners per donar a conèixer la hiperglicinèmia no cetòsica i intentar trobar-hi una cura per ajudar els malalts. El secretari de l'entitat Proyecto Pol, José Luís Muñoz, ha explicat que volen «aprofitar» el Triatló d'aquest cap de setmana a Banyoles per difondre la causa.

El primer tram del triatló, consistent a nedar per l'Estany, en Pol anirà amb una barca, estirada pel seu pare. El tram de bicicleta es farà finalment sense el nen per problemes tècnics i el tram a peu es farà empenyent el seu cotxet. Un equip de cinc persones, inclòs el seu pare, ajudaran en Pol Molinos a fer el triatló, en què hi haurà 700 participants.

El regidor d'Esports de Banyoles, Jordi Congost, ha explicat que la prova col·laborarà amb el Proyecto Pol, i que «no hi ha excusa» per no participar en temes socials com aquest. La Federació Catalana de Triatló i el Club Natació Banyoles també col·laboren perquè sigui possible.

Tothom que vulgui pot fer aportacions per combatre aquesta malaltia a www.proyectopol.com. També, al seu web es poden comprar productes de la campanya com ara samarretes.