El col·lectiu feminista garrotxí la Dalla ha anunciat una campanya per al foment d'unes festes lliures d'actituds sexistes i discriminatòries. La campanya -exposen- pretén reafirmar el caràcter inclusiu i respectuós de les nostres festes i prevenir relacions abusives i discriminacions per raó de gènere o opció sexual. És una crida a la implicació col·lectiva per la ruptura de comportaments nocius normalitzats i el foment de relacions justes i equitatives. La campanya es promourà mitjançant uns cartells que elles penjaran als comerços i a les barres de la festa. El lema és «per unes festes lliures de sexisme, si dic no és no».

Segons les membres de la Dalla, «les festes faciliten les relacions interpersonals». Afegeixen: «Els espais d'oci són desinhibidors naturals i, en aquest context, es produeixen gestos, mirades, converses, però també bromes, insults, gelosies, tocaments, etc». Indiquen: «Dins del festeig, es donen situacions que s'entenen com a normals i legítimes, però ser pesat, envair l'espai personal i mesurar la virilitat amb comentaris o gestos, no és lligar, és assetjar».

Una membre de la Dalla ha exemplificat: «Que et puguin tocar el cul i que si tu t'enfades encara et diuen que ets uns histèrica».

Continuen: «Sovint es justifiquen aquestes actituds amb l'excusa d'un excés en el consum d'alcohol o altres substàncies. Tanmateix, un ambient festiu i de disbauxa no implica haver de tolerar aquests tipus de situacions, ni quan les vivim en primera persona ni quan les presencíem en altra».

La testimoni ha explicat:?«La idea és que tu com a dona sigues capaç de parar-ho i que els presents no donin la raó a l'altra». A afegit: «Que tothom respongui a la noia». Segons ella, «Va una mica de dir que tenim dret a dir que no i que sí per un tracte respectuós». També ha precisat «No hem fet una anàlisi, però són coses que sabem que passen». A més ha dit: « O ja el típic pesat que et ve al darrera i t'has de parar per dir que no i encara continua». Ho ha definit com una invasió de l'espai personal.

La nota exposa: « Dir no davant la proposta d'una relació sexual no ens fa ser unes estretes, de la mateixa forma que portar-ne la iniciativa no ens converteix en promíscues». En sintesi demanen dret a començar i acabar i exigeixen respecte.