«S'ha d'esperar un any per saber si s'ha eradicat el cargol poma»

El conseller d'Agricultura anuncia en una visita al camp afectat que un comitè tècnic decidirà els pròxims passos que s'han de seguir

03.09.2015 | 06:30
El conseller d´Agricultura i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, parlant amb arrossaires.

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que ahir dimecres va visitar l'arrossar de Palau-sator afectat pel cargol poma, ha assenyalat que caldrà esperar un any per comprovar si el tractament amb saponina aplicat a l'àrea de 3 hectàrees afectada ha servit per eradicar la plaga. Ciuraneta, que s'ha mostrat optimista, ha afegit que la comissió tècnica que segueix el cas decidirà pròximament si cal assecar l'arrossar, l'opció més plausible, o si cal negar-la de nou com proposen els arrossaires de les Terres de l'Ebre. El conseller d'Agricultura ha afirmat que s'està fent «tot el necessari» per no «haver de conviure amb la plaga» com passa a l'Ebre i que el de Palau-sator «sigui un cas aïllat».
La setmana passada es va executar l'aplicació aèria de saponines a la parcel·la d'arròs afectada per la plaga del cargol poma dels municipis de Palau-sator i Fontanilles al Baix Empordà. Es va tractar tota la parcel·la, que té un total de 2,9 hectàrees. En els pròxims dies s'aplicarà un altra substància, cianamida càlcica, que servirà per reforçar el tractament que s'està realitzant per combatre aquesta espècie invasora. Aquesta és una acció més de les mesures immediates i contundents de prevenció i eradicació del cargol coma. Des del primer moment que es van detectar, al capvespre del dia 12 d'agost, les primeres postes de cargol a la parcel·la afectada, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura i l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals estan fent prospeccions intensives, no sols de la parcel·la afectada (2 vegades a la setmana), sinó de parcel·les veïnes, canals i desguassos. Fins ara s'han detectat 4 cargols adults i 28 postes. El Departament va presentar una denúncia davant la sospita que l'arribada del cargol poma al Baix Empordà sigui deguda a una actuació dolosa. Els Agents Rurals a Girona estan realitzant controls en vehicles per evitar noves introduccions de cargol a la zona.El Departament, amb l'ADV de l'arròs de Pals, continuarà amb el Pla d'Acció previst per tal d'eradicar el cargol poma de la zona arrossera del Baix Empordà, sempre d'acord amb els acords consensuats de la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema