El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va carregar ahir contra el Govern espanyol per no donar el suport necessari al sector lleter català i haver apostat per «ajudar a morir» les explotacions menys rendibles de Galícia i Astúries arran de la crisi per la supressió de les quotes que regulaven el mercat europeu. «No entenem que s'ajudi al sector que no és competitiu amb una subvenció de 45 milions d'euros», va dir ahir Ciuraneta a Girona, en comptes de donar suport a les catalanes, «que sí que han fet els deures» i que, segons el responsable d'Agricultura, tenen un nivell de competitivitat similar al dels EStats Units.

El conseller va assegurar que un dels problemes de la Generalitat és la manca d'eines i mecanismes per suplir la manca d'ajuts de l'Estat, ja que el reglament europeu no permet que es faci des de Catalunya. L'únic marge que els queda, segons el titular del departament, és intentar evitar «la fallida tècnica» de les explotacions.

Malgrat que assegura que la Generalitat està negociant amb Madrid i Brussel·les possibles mesures per als productors de llet, Ciuraneta va expressar la seva preocupació, ja que pressagia que fins a finals d'any el sector «passarà malament» i «hi haurà patiment».

Confia que a la llarga els productors, les grans superfícies i la indústria trobaran una solució, com pactar un preu mínim, perquè el sector és «intel·ligent». «L'economia de mercat és la que és», va dir, afegint que cal conscienciar al ciutadà de la importància de consumir productes de proximitat de les granges catalanes.

Jordi Ciuraneta va fer aquestes declaracions durant una visita a Girona en què va parlar del sector primari com a motor de les explotacions de l'economia de les comarques gironines. Segons les dades facilitades pel Departament, l'any passat les exportacions agroalimentàries a Girona van ser de prop de dos milions d'euros. Entre les puntes de llança d'aquestes exportacions, el substitut de Josep Maria Pelegrí va subratllar la potència del sector carni -exporta el 40% de la producció-, la fruita, el fumet de Roses, el suro o els vinsde la DO Empordà, que expoten una de cada cinc ampolles que produeixen.

Durant la seva intervenció, el conseller va subratllar la importància de la tecnologia i la innovació com a «motor de canvi» per arribar a ser competitius i va recordar que això també vol dir ser sostenibles a nivell social, econòmic i ambiental. En aquest sentit, el conseller va voler fer especial esment als plans de gestió de la Gamba de Palamós, del Lluç de Roses i el Pla de Desenvolupament del Litoral que s'està impulsant des del Departament. També va fer al talent dels gastrònoms de la zona i el seu rol d'ambaixadors de la qualitat de la matèria prima alimentària.

La col·laboració publicoprivada també és important a la demarcació. A Girona hi ha més de 40 projectes cofinançats entre administració i sector privat, científic, de sanitat vegetal i animal.

Finalment, el conseller Ciuraneta va expressar com a reptes per Girona la gestió dels purins o la viabilitat de les explotacions agràries en el seu paper de conservació del territori i la producció de productes agroalimentaris de qualitat. Un dels reptes que està treballant el seu departament a banda de la Política Agrària Comuna (PAC) és la del relleu generacional. ?L'any passat per exemple es van incorporar a Girona 143 joves, gràcies a les polítiques específiques del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) que dóna suport perquè els joves del món rural fomentin el seu arrelament i desenvolupament econòmic i social.