Quan només faltaven deu minuts per a l'acte, les localitats de la placeta de Verges ja estaven plenes i molta gent esperava dempeus el seu inici. En total, 350 persones que no es van voler perdre la presentació de la llista de Junts pel Sí, la qual va comptar amb la presència del veí més reconegut de Verges, Lluís Llach, el qual jugava a casa i va aixecar els aplaudiments de tots en la seva intervenció final. L'èxit de la trobada de Verges, però, és un èxit assegurat amb una travessera que des de fa anys està presidida per estelades en cada fanal. Abans, el van precedir altres candidats de la llista a les comarques gironines: Anna Caula, Dolors Bassa i Lluís Guinó.

El primer a intevenir fou el número set de la candidatura per Girona, Lluís Guinó, que va destacar que «és molt important que gent que vivia allunyada de la política s'hagi implicat per un canvi en el país». Guinó també va fer referència a la carta que l'expresident espanyol Felipe González va publicar aquest diumenge a El País i va retreure-li que «és una provocació». Per aquest motiu, Guinó va apel·lar als ciutadans a desenvolupar el procés sobiranista de forma «cívica» i a ignorar els atacs que pugui rebre.

La número sis de Junts pel Sí i exregidora d'ERC a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, Dolors Bassa, va buscar la complicitat amb el públic quan va fer menció al fet que la travessera de la localitat està farcida d'estelades, la qual cosa ha de comportar una victòria rotunda dels partidaris de la independència a Verges (a les darreres municipals, la força més votada va ser la CUP i els altres dos grups municipals són de CiU i ERC). Davant d'un públic d'edat avançada, Bassa s'hi va dirigir amb un dels temes que més els pot preocupar: les pensions. «Les pensions les tindrem segures, per molt que ens diguin que no; aquesta por que tenim no hi ha de ser», va afirmar la torroellenca. Bassa no va poder evitar una referència a la cançó de Lluís Llach, Ítaca: «Penseu més enllà del demà, que ara ja s'acosta».

Posteriorment va prendre la paraula Anna Caula, número dos de la llista de Junts pel Sí a les comarques gironines. L'exentrenadora de l'equip de bàsquet femení Uni Girona va recordar els seus llaços amb el poble de Verges perquè hi ha els seus avis. Caula va fer un símil del procés amb la seva vessant esportista assegurant que a diferència del bàsquet, la independència no s'aconsegueix amb una cistella en l'últim minut sinó amb els vots de la gent. «S'ha de mostrar a la resta del món com fem les coses els catalans», va afegir. Caula va cloure la seva intervenció amb una referència al repertori de Llach: «No hi ha una sensació millor que posar el CD al cotxe i sentir "el meu país és tant petit"».

Finalment, l'estrella de la vetllada va pujar a l'escenari, moment en què el poble de Verges va irrompre en una gran aclamació. «He fet coses estranyes en la meva vida, però presentar-me com a candidat a les eleccions a la plaça del meu poble no deixa de ser curiós», va arrencar Llach. El cantant va mostrar la seva emoció i alegria per ser davant del seu poble fent campanya pel procés.

Amb el seu origen vergelità, Lluís Llach no va poder evitar recordar la celebració més emblemàtica que hi ha al seu poble: la processó de Setmana Santa. Les primeres gotes de pluja que van començar a caure aleshores van accelerar el discurs del cantant, que també es va adreçar a la gent gran arran de l'experiència viscuda: «He viscut 28 anys sota una dictadura i a la transició posterior vam arribar a somiar que Espanya era una solució de llibertat», deixant entendre que per al poble català l'única sortida és la independència.

Llach també va dir que «el 2010 el poble català va fer un canvi de xip i s'ha d'arribar fins al final, deixant de súbdits amb l'esforç de tot», insistint amb la manca de llibertat que entén que viu Catalunya dins de l'Estat espanyol. El cantant va animar els seus veïns a unir-se a la llista de Junts pel Sí. I aquestse els van correspondre fent-lo sentir com a casa i acomiadant-lo amb un calorós aplaudiment.