En el marc de la Diada Nacional de Catalunya del proper 11 de setembre, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha demanat als fidels de la diòcesi de Girona que es preguntin què pot oferir cadascú, a títol individual, al poble de Catalunya en aquest moment històric. En la carta setmanal que publica al Full Parroquial, titulada «Reflexió, pregària i compromís», el bisbe Francesc posa èmfasi en les arrels cristianes que han configurat el passat i el present de Catalunya. A la carta, apel·la als fidels a plantejar-se, tant a nivell individual com col·lectiu, com poden ajudar Catalunya. «Cadascú de nosaltres s'ha de preguntar què pot oferir a Catalunya en aquest moment històric», apunta. El bisbe també posa èmfasi en les arrels cristianes que han configurat el passat i el present de Catalunya. En aquesta línia, demana que la «proposta cristiana no sigui menystinguda ni oblidada» en la construcció del futur del país. «Els valors cristians són necessaris per humanitzar la persona i la societat», remarca.

El bisbe de Girona és una de les veus dins de l'Església catalana que s'han mostrat favorables al procés i, en el seu moment, també es va pronunciar a favor que la ciutadania pogués expressar la seva opinió sobre el futur del país a través d'una consulta.

Enguany, coincidint amb una Diada que dóna el tret de sortida a la campanya electoral, Pardo ha aprofitat per llençar un missatge als fidels i els apel·la a plantejar-se com poden contribuir en el que qualifica com a «moment històric». El bisbe també ha aprofitat per reivindicar el paper del cristianisme en la història de Catalunya i demana que continuï tenint un paper rellevant en el futur.

A la carta, el bisbe Francesc comença dient que divendres es celebra la Diada Nacional de Catalunya, «una jornada carregada de molts significats: memòria de la nostra història, agraïment del que som, record de totes les generacions que han construït el nostre país, reivindicació d'un futur amb més llibertat, justícia i fraternitat, manifestació del nostre amor i del nostre compromís per l'avui i pel demà». Continua dient qe els qui són cristians «recordem amb agraïment les arrels cristianes que han configurat d'una manera important la manera de ser i d'actuar del nostre poble, i desitgem que aquesta proposta cristiana que ha configurat la dimensió religiosa i espiritual, la cultura, les festes, el patrimoni, l'art, l'economia, la política... no sigui menystinguda ni oblidada».

Afegeix, a la carta publicada, que «si ha configurat el passat i ha contribuït al present, cal valorar la força profunda que té per humanitzar la persona i la societat, del tot necessària per fonamentar les estructures. Senzillament és important reconèixer que la petja cristiana no és del passat, sinó del present, i que pot contribuir en gran manera al futur».

Finalment, el bisbe Francesc ha recordat que ignorar la dimensió cristiana en els projectes de present i futur del país, sigui quin sigui, «significaria un empobriment no només pels creients, sinó per a Catalunya». Des d'aquesta convicció, afegeix que caldria «reflexionar i acordar com es realitza institucionalment aquesta mútua col·laboració amb el bé comú».