La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va defensar ahir des de l'Escola d'Estiu del PP a Lloret que la reforma del Tribunal Constitunal és prioritària perquè «el nostre model de convivència necessita enfortir les institucions i l'estat de dret». En aquest sentit, Santamaría va destacar que «els drets valen tant com les garanties que els protegeixen» i que qualsevol ciutadà vol que les sentències que dicten els jutges es compleixin. «Si en un judici per corrupció com els que hi ha a Catalunya s'aconsegueix una sentència però els polítics no tornen el 3% que s'han emportat la gent se sent profundament insatisfeta», va alertar.

D'altra banda, la vicepresidenta i portaveu del govern va assegurar que la reforma constitucional «de la qual tant es parla» no és, actualment, una prioritat del Govern espanyol.

Soraya Sáenz de Santamaría, que va participar amb Javier Arenas en una taula rodona a l'Escola d'Estiu del PP va assenyalar que l'executiu de Mariano Rajoy ha impulsat un paquet de reformes en els últims anys que han fet que l'estat espanyol passés d'estar «al caire d'un rescat a ser un exemple al món». Reformes, va afegir, que cal seguir impulsant per consolidar la recuperació econòmica i millorar la qualitat dels serveis que es presten a la ciutadania. També va demanar que es «valori tota la feina que s'ha fet per no posar-la en risc» i afrontar des d'un govern «sòlid i estable» els reptes de futur.

Sáenz de Santamaría va apuntar que la següent legislatura serà la de la reforma del finançament autonòmic i local, és a dir, de l'enfortiment de l'estat de les autonomies i dels Serveis Socials. «Hem de consolidar aquesta reforma institucional bàsica per prestar els millors serveis socials», va assenyalar.

Per la seva banda, el vicesecretaris d'Autonomies i Ajuntaments del PP, Javier Arenas, va anunciar que els populars presentaran a cada ajuntament i comunitat on és present una iniciativa de defensa de l'estat de dret i de la cohesió de tots els espanyols.

En la seva intervenció a l'escola d'estiu del PP, Arenas va esmentar aquesta iniciativa quan va insistira subratllar que Espanya necessita «un marc econòmic estable i social per a Espanya i dins d'Espanya per a Catalunya».

El dirigent popular es va preguntar «de que es queixa» el president català, Artur Mas, quan critica la Constitució, que ha permès, diu, «un nivell d'autogovern que els nacionalistes mai van somiar».

I també va retreure a Mas que es queixi del president del Govern, Mariano Rajoy, quan ha estat, remarca, «la garantia perquè els catalans puguin seguir rebent» els serveis públics essencials.

Arenas va insistir a defensar el compromís del PP amb la Constitució i amb la legalitat i va advertir que «fora de la legalitat res de res, dins de la legalitat es pot parlar de moltes coses».

Al seu torn, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va carregar contra la llista Junts pel Sí, a la qual va qualificar de «junts pel 3% i per tapar les vergonyes de la corrupció» del president català, Artur Mas, i la va contraposar al «junts per la recuperació» que representa el PP.

Camacho va considerar que Espanya «sortirà reforçada del pols al qual ens estan sotmetent els independentistes».

«Ningú trencarà la nostra democràcia i unitat. Els que diuen que el 27S es comptaran els del 'sí' i el 'no', no serà així. El 27S s'ha de comptar la Catalunya del futur, del creixement, de la legalitat, de la unitat i la solidaritat entre tot els espanyols, i això serà guanyant la nostra candidatura», va dir.

Albiol demana sinceritat a Mas

El candidat del PPC a les catalanes, Xavier García Albiol, va reclamar des de Blanes «sinceritat» al president de la Generalitat, Artur Mas, davant la investigació judicial sobre presumptes comissions il·legals a CDC i li va retreure que culpi dels registres «poders ocults» a Madrid.

Albiol va lamentar que Mas, president de CDC, al·legui que no porta les finances del seu partit i que culpi dels registres de la Guàrdia Civil de divendres passat a «poders» de l'Estat.

«El que em sembla inaudit és que algú que és president del partit digui que desconeix comissions que presumptament han anat al partit, em sorprèn», va afirmar davant dels periodistes l'exalcalde de Badalona.