Aquesta tardor tampoc s´haurà de pagar una taxa per caçar bolets al Ripollès. El Departament d´Agricultura ha decidit ajornar una altra vegada la posada en marxa de l´anomenat carnet del boletaire al Ripollès, al Parc Natural dels Ports i al de l´Alt Pirineu, prevista per aquesta tardor després que ja fos posposada l´estiu passat.

Així, el cobrament quedarà de nou en stand by a l´espera de «buscar el màxim consens amb el territori», expliquen des d´Agricultura, que assenyalen que cal establir nous contactes pels canvis produïts en les alcaldies de molts municipis després de les eleccions municipals.

Paral·lelament, apunten, des del departament dirigit per Jordi Ciuraneta, «es continuarà treballant en una regulació més general de la recol·lecció micològica».

La proposta de la Generalitat, que pretenia estendre el sistema de pagament que ja s´aplica als boscos de Poblet, s´havia d´instaurar la temporada passada en tres forests públiques, però finalment la conselleria va decidir que només s´hi fessin accions de pedagogia destinades a conscienciar els boletaires.

Així, en els tres punts escollits, la temporada 2014-2015 s´hi va posar en marxa una prova pilot que, segons explica la Generalitat, aquest any no continuarà. L´empresa pública Forestal Catalana va posar en marxa un web on fer els tràmits per anar a buscar bolets als boscos de la Generalitat a Setcases, els Ports i l´Alt Pirineu que estaven senyalitzats com a reserva.

Aquest carnet, però, només servia per a generar una base de dades i recopilar informació sobre quines persones van al bosc, com i perquè hi van i no s´havia de pagar cap tipus de taxa.

Per a caçar bolets a la muntanya de Sant Miquel de Setcases s´hi van inscriure 290 persones, de les 1.260 registrades arreu de Catalunya. Als Ports van ser 510 i al Pic de l´Orri, al Pirineu lleidatà, 460, segons les dades facilitades pel Departament d´Agricultura.

On sí que es cobra des de la temporada 2012-2013 pel carnet de boletaire és al Paratge Natural de Poblet. L´any passat s´hi van recaptar 4.482 euros, que es reverteixen en el mateix paratge i, a decisió de la Junta Rectora, s´inverteixen en difusió i temes relacionats amb les parcel·les micològiques.